• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ali is onbesproken en een handige onderhandelaar"

  Ali Bin Al Hussein is sinds gisteren kandidaat om voorzitter te worden van de FIFA.

  In mei kiest de wereldvoetbalbond FIFA een nieuwe voorzitter. Sinds gisteren heeft een derde kandidaat zich officieel bekend gemaakt: de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein. Radio 1 belde met James Dorsey, oud-journalist bij onder meer de New York Times en de Wall Street Journal, en een kenner van de voetbalwereld in het Midden-Oosten.

  Voor de meeste mensen is Ali een nobele onbekende, maar de Jordaniër heeft een indrukwekkend palmares. Hij is prins van zijn land, is al vier jaar vicevoorzitter van de FIFA en bestuurslid van de Aziatische voetbalfederatie.

  "Ali is jong en zich bewust van zijn status", zegt Dorsey. "Maar hij is niet zelfingenomen. Hij doet liever dingen, dan dat hij erover praat. Hij is getrouwd met een journaliste en heeft een echte passie voor voetbal."

  "Tijdens zijn vier jaar bij de FIFA en de Aziatische bond heeft hij bewezen dat hij dingen gedaan kan krijgen en dat hij staat voor principes zoals het afwijzen van corruptie en meer transparantie."

  Kan Ali breken met de kwalijke reputatie die de FIFA de laatste jaren meer dan ooit met zich meesleurt? "Ali is in elk geval onbesproken en toonde zich in het verleden een handige onderhandelaar. Hij weet ook hoe te communiceren."

  "Maar hij heeft ook nederlagen geleden. Als hij wint zal hij sowieso rekening moeten houden met heel wat verzet, want verschillende partijen binnen de voetbalwereld en de FIFA hebben belang bij de huidige gang van zaken."

  "Anderzijds zal hij volgens mij wel steun krijgen van de sponsoren, die erg ongelukkig zijn met de slechte naam die de FIFA de laatste tijd verworven heeft."

  "Ali heeft gevoeld dat de wil tot verandering aanwezig is"

  Ali stelde zich gisteren officieel kandidaat als uitdager van huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Fransman Jérôme Champagne bij de voorzittersverkiezingen in mei.

  "Het voorzitterschap van de FIFA is iets dat we al vaak samen besproken hadden, maar naar mijn gevoel heeft Ali lang nagedacht", zegt Dorsey op Radio 1. "Nu werd hij gedwongen tot een besluit omdat zijn eigen positie binnen de FIFA in mei afloopt."

  "Doorslaggevend in zijn besluit is volgens mij dat de positie van Blatter onder vuur ligt en ten tweede dat hij in gesprekken met verschillende regionale federaties gevoeld heeft dat de wil tot verandering aanwezig is."

  "Op basis daarvan denkt hij een redelijke kans te maken. Dat is natuurlijk moeilijk in te schatten, maar ik denk wel dat hij zeker een meerderheid van de Europese stemmen achter zich zal krijgen. Ook de Verenigde Staten en Canada en een deel van de Caraïbische landen zullen voor hem kiezen, denk ik."

  De Oceanische voetbalbond steunt Blatter

  Op steun van de Oceanische voetbalbond (OFC) hoeft Ali niet te rekenen. De elf leden van de bond lieten vandaag weten dat ze Sepp Blater steunen in zijn jacht op een vijfde ambtstermijn.

  De Oceanische voetbalbond herkoos ook David Chung als voorzitter. De 53-jarige bestuurder uit Papoea-Nieuw-Guinea staat sinds 2011 aan het hoofd van de OFC en is ook vicevoorzitter van de Wereldvoetbalbond.