• home
 • video
 • pas verschenen

  Duchâtelet wil hervormen: "24 profclubs in 2 reeksen"

  Duchâtelet: "34 profvoetbalclubs zoals nu is onbetaalbaar geworden."

  Standard-voorzitter Roland Duchâtelet wil een competitiehervorming doorvoeren van de eerste en tweede klasse, omdat de tweede klasse niet meer leefbaar is. "Te veel clubs zijn bang voor de degradatie en tweede klasse is onbetaalbaar geworden", zegt hij aan Sporza. Hij rakelt een oud plan op met 24 profclubs verdeeld over twee reeksen van twaalf. Nu zijn er nog 34 profclubs in eerste en tweede. Volgens Duchâtelet deugt nu enkel Play-off I.

  Duchâtelet vindt de mosterd elders. In 2007 kwam Herman Wijnants, de sterke man van Westerlo, al met het idee van 24 clubs over twee reeksen. 18 maanden geleden suggereerde het auditbureau Ernst & Young hetzelfde ook al eens na een vraag van de Pro League.

  De 24 profclubs zouden voor Nieuwjaar in twee reeksen van 12 ploegen, een reeks A en een reeks B, spelen. Nadien zouden er drie minicompetities komen met acht ploegen.

  De top 8 van reeks A speelt voor de titel en de Europese plaatsen. De laatste vier van reeks A en de eerste vier van reeks B spelen voor behoud/promotie in reeks A. En de laatste acht van reeks B spelen voor het behoud in reeks B én een tv-pot van 4 miljoen euro.

  Sporza ging Duchâtelet om uitleg vragen: "Vandaag zijn er eigenlijk 34 profvoetbalclubs in België (16 in eerste en 18 in tweede). Dat is meer dan het draagvlak."

  "De meeste ploegen die in tweede klasse aantreden hebben het probleem dat ze verplicht worden om 17 profspelers in de kern te hebben. En dat is gewoon onbetaalbaar geworden, want ze hebben geen tv-gelden, de sponsoring is minder en het aantal toeschouwers is ook niet geweldig. Er zijn heel veel mensen die daar veel geld aan verliezen."

  "Het zou beter zijn om 24 profploegen te hebben en daarnaast voor de rest over te gaan naar een amateurstatuut zoals in Nederland."

  Tweede klasse: "Er moet iets gebeuren"

  Sporza ging ook een reactie vragen bij STVV-manager Philippe Bormans, die in de Nationale Voetballiga (de liga van tweedeklassers, red), zetelt.

  "Wij zijn natuurlijk bereid om te luisteren naar het plan, want er moet iets gebeuren voor tweede klasse. We zitten momenteel met een kerkhof in tweede klasse met zeven clubs die een transferverbod opgelegd kregen."

  "Maar er moet natuurlijk iets inzitten voor al onze clubs: zowel voor de ambitieuze clubs en de kleinere clubs."

  Een aantal tweedeklassers heeft al gesprekken gevoerd over een hervorming en ook binnen de Pro League ligt de hervorming weer op tafel. Dat benadrukt Duchâtelet ook: "Er zijn al vergaderingen over geweest en op de laatste algemene vergadering van de Pro League hebben enkele clubs gezegd dat er werk moet van gemaakt worden."

  De tijd dringt echter. Als er voor volgend seizoen een hervorming wil zijn, moet er wel voor 15 maart een beslissing vallen.