• home
 • video
 • pas verschenen

  Defour: "Bal bijhouden om ze nog harder te laten fluiten"

  Steven Defour doet zijn verhaal in Karakters.

  Anderlecht-speler Steven Defour (26) vertelt in het Canvas-programma Karakters over zijn gewaagde overstap van Genk naar Standard in 2006. "Eigenlijk vond ik het geweldig om uitgefloten te worden", zegt de middenvelder, die zijn carrière graag in Mechelen wil afsluiten. "Ik heb er altijd van gedroomd om Achter de Kazerne te voetballen."

  "Bal aanraken om mensen te irriteren"

  2006: een jaar na zijn profdebuut bij Racing Genk trekt Steven Defour naar Standard. De harde kern van Genk maakte hem uit voor Judas en hoerenzoon.

  De eerste match met Standard in Genk kreeg de middenvelder een striemend fluitconcert over zich heen.

  "Eigenlijk vond ik dat geweldig. Door alleen maar de bal aan te raken, kon ik die mensen irriteren", zegt Defour acht jaar later in Karakters.

  "Op het veld geniet ik daar wel van. Dan houd ik de bal met opzet langer bij om ze nog harder te laten fluiten."

  "Genk speelde met mijn voeten"

  De relatie met Racing Genk was op de klippen gelopen, omdat een transfer naar Ajax in het water was gevallen. "Volgens de supporters was ik de beste speler van Genk, maar ik had verre van het beste contract", legt Steven Defour uit.

  "Dat hoefde ook niet, maar ik verdiende wel een pak minder dan 13 of 14 andere spelers."

  "Ajax bood me 10 of 15 keer zoveel, maar haakte af omdat Genk veel te veel vroeg. Genk probeerde dan via Ajax om mijn percentage op een transfer te laten vallen. Ze waren met mijn voeten aan het spelen."

  "Ik heb de voorzitter van Genk gebeld om te laten weten dat ik mijn contract verbrak. Genk heeft me nog hetzelfde contract als Ajax geboden, maar het vertrouwen was geschonden. Ik was zo kwaad, zo ontgoocheld."

  Over zijn vader: "Ik was nooit goed genoeg"

  Vader Jacques Defour voedde zijn zoon streng op: "Ik heb hem nooit gezegd dat hij goed bezig is, nooit. Ik kon hem dat niet zeggen, anders begon hij te zweven."

  Steven Defour: "Ik was nooit goed genoeg. Bij de jeugd van KV Mechelen maakte ik soms vier of bij doelpunten in een match. "Ja, het was goed", zei hij dan."

  "Maar als ik een slechte wedstrijd speelde, was het niet plezant. "Je kan beter stoppen", zei hij dan heel direct."

  Vader Jacques: "Sommige ouders vonden me veel te streng. Neen, hij zou er wel komen."

  Steven Defour: "Het heeft me wel sterker gemaakt. Je krijgt het niet in de schoot geworpen."

  Over The sky is the limit: "Verkeerd beeld"

  Het Vier-programma "The sky is the limit" heeft Steven Defour een tijdje achtervolgd. "Ze zouden een reportage draaien over succesvolle Belgen in het buitenland. Dat klonk goed, maar ze schetsten een verkeerd beeld", vertelt Defour, die toen in Porto speelde en woonde.

  ""Wat doen rijke mensen met hun geld?" Dat werd het. Mij maakte dat niet veel uit, voor mijn vriendin en haar familie wel. Ik neem nu veel meer afstand van de pers. Vertrouwen vind ik heel belangrijk."

  "Wil heel graag nog voor KV Mechelen voetballen"

  Steven Defour voetbalt nu voor Anderlecht. Waar eindigt zijn carrière? "Ik zou heel graag nog voor KV Mechelen willen voetballen", antwoordt Defour meteen. "Als kleine jongen droomde ik altijd van de eerste ploeg van KV Mechelen, om als speler van KV Mechelen Achter de Kazerne te kunnen voetballen."

  Volgende week in Karakters: Luca Brecel

  Volgende week praat Ben Crabbé in Karakters met snookertalent Luca Brecel. Afspraak maandag om 20.40u op Canvas.