• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen en Lefevere naar rechter voor belastingontduiking

  Tom Boonen (l) en zijn teammanager Patrick Lefevere (r)

  Het parket van Kortrijk wil onder anderen Tom Boonen, Stijn Devolder en teammmanager Patrick Lefevere (Etixx-Quick Step) voor de rechter slepen, schrijft Het Nieuwsblad op zijn voorpagina. Ze zouden voor aanzienlijke bedragen belastingen hebben ontdoken. Het onderzoek liep al langer, maar is nu klaar.

  Het parket van Kortrijk voerde een jarenlang onderzoek naar de Quick-Step-ploeg. Boonen, ex-QS-renner Devolder en Lefevere en nog zes andere personen en twee vennootschappen werden in het vizier genomen. Gisteren had de procureur zijn eindvordering klaar.

  Tom Janssens van het parket geeft uitleg aan onze redactie: "Het gaat om een complex fraudesysteem dat is opgezet met de bedoeling om inkomsten van zowel buitenlandse als binnenlandse renners verborgen te houden voor de belastingadministratie."

  Het parket wil de betrokkenen voor de rechter brengen, die zware boetes en zelfs celstraffen kan uitspreken. Maar er is ook nog een andere weg: die van de minnelijke schikking.

  "De meest normale weg is dat zij voor de correctionele rechtbank verschijnen. Het is echter mogelijk dat ze een akkoord sluiten met de fiscus en daarna ook met het openbaar ministerie om dat te vermijden", zegt Janssens.

  Sommige betrokkenen, onder wie Boonen in 2012, hebben al zo'n minnelijke schikking getroffen met de fiscus. De kopman werd verweten dat hij zijn domicilie in Monaco had - waar buitenlanders geen belastingen moeten betalen - maar eigenlijk meer in België verbleef.

  Een schikking met de fiscus alleen volstaat niet om de rechtbank te vermijden, daar is dus nog een extra schikking - met het parket - voor nodig.

  Patrick Lefevere viert vandaag zijn 60e verjaardag