• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "De Wereldbeker is geen maatstaf meer"

  Michel Wuyts en Paul Herygers zijn niet warm geworden van de matige wedstrijd in Heusden-Zolder vrijdagnamiddag. Samen zoeken ze naar oplossingen om het regelmatigheidscriterium meer glans te geven.

  "De Wereldbeker haalt dit jaar niet meteen niveau", steekt Michel Wuyts van wal. "Na Namen is ook Zolder een wat kleiner beestje. Dat heeft vooral met de afwezigen te maken: Nys en Vantornout. Maar ook Stybar en Albert waren vorig jaar nog van de partij."

  "Dan merk je dat deze kleine sport heel kwetsbaar is. Zeker als een Tom Meeusen zoals hier een pandoering krijgt. Dan heb je maar twee tenoren over. In Zolder waren dat Pauwels en Van der Haar."

  "De Wereldbeker is geen maatstaf meer. Misschien moeten andere regelmatigheidscriteriums die rol overnemen. De Bpost Bank-trofee haalt bijvoorbeeld wel een bezetting met Van Aert en Van der Poel."

  "Aantal manches verhogen en naar het buitenland"

  "Wat moet er dan gebeuren om het niveau weer op te krikken? In de eerste plaats het aantal manches verhogen. Met zes stuks ben je veel te snel rond. Dan claim je de top van de wereld niet meer. Met weinig manches kan je een slechtere prestatie nooit meer rechttrekken."

  "Ik zie ook graag een opvolging voor Milton Keynes en een extra manche in Frankrijk. En waarom niet naar de VS trekken? Tenslotte zou je ook kunnen stellen dat de top 50 van de UCI verplicht moet starten. Dan trek je mannen als Van Aert en Van der Poel wel."

  Herygers: "Geduld hebben is de boodschap"

  Volgens Paul Herygers is het een kwestie van geduld. 

  "Die nieuwe lichting komt er wel aan volgend jaar. Nu komen al die afwezigheden samen op een dag. Los daarvan doet dat geen afbreuk aan de winnaar. Lars van der Haar was gewoon de sterkste."

  "Al hoop ik ook dat de UCI werk maakt van meer buitenlandse manches. Dat is nodig om onderscheid te maken met de criteriums die we hier al kennen. Iedereen wil graag naar het buitenland, ook de renners."

  Wuyts: "Pauwels is de beste, maar niet met kop en schouders"

  Kevin Pauwels steekt er de laatste weken bovenuit, met zeges in Milton Keynes, Namen, Hasselt en Francorchamps. 

  "Al durf ik niet te zeggen met kop en schouders", zegt Wuyts. "De laatste weken wringt bijvoorbeeld Van der Haar zich daartussen. Ik heb de indruk dat Pauwels nu toch iets minder is dan de periode daarvoor."

  Herygers: "Pauwels koerst iets beredeneerder dan in zijn topjaar 2011." Wuyts: "Zou het kunnen dat hij net door die manier van rijden ook kan mikken op eindwinst in de Superprestige én een titel?"

  Herygers: "Dat kan er zeker aankomen. Een trui pakken. Hij heeft in Tabor (en volgend jaar in Zolder) de kans van zijn leven. Dat zou helemaal zijn doorbraak betekenen."

  Herygers: "Pauwels fietst beredeneerder dan vroeger"