• home
 • video
 • pas verschenen

  Strengere antidopingcode vanaf 1 januari van start

  Het dopinggebruik van zwemmer Sun Yang kwam in 2014 naar boven.

  Vanaf 2015 zullen dopinginbreuken door het WADA strenger bestraft worden. Concreet wordt de standaardtermijn voor een eerste dopingvergrijp opgetrokken van twee naar vier jaar schorsing. WADA zal ook kunnen optreden tegen trainers en begeleiders van betrapte sporters.

  De belangrijkste aanpassing aan de dopingcode is de strengere straf voor sporters die voor het eerst bewust naar doping grijpen. Het Wereldantidopingagentschap trekt de standaardtermijn voor die schorsingen op van twee tot vier jaar. De verjaringstermijn voor een eerste dopinggebruik gaat van acht naar tien jaar.

  Nieuw is dat vanaf 1 januari ook de trainers en begeleiders van betrapte sporters betrapt kunnen worden. Kunnen sporters aantonen dat ze de stof onvrijwillig innamen, kan zal het WADA hen lichtere straffen geven. Er zal slimmer en efficiënter gecontroleerd worden en het antidopingagentschap zal niet meer verblijfsgegevens opvragen dan nodig.

  De nieuwe antidopingcode werd al goedgekeurd in 2013 door de Europese politieke en sportwereld. De verschillende kregen tot begin 2015 de tijd om de wijzigingen in hun eigen wetgeving om te zetten.