• home
 • video
 • pas verschenen

  Merckx in Karakters: "Mijn carrière? Dat zijn oude koeien"

  Eddy Merckx. De allergrootste. De man die geen voorstelling behoeft. De man over wie alles al verteld lijkt. “Ik praat niet graag over mezelf. Mijn carrière ligt ver achter mij. Dat zijn oude koeien.” En toch zet hij aan de vooravond van zijn 70ste verjaardag de deur open voor Ben Crabbé. Kijk maandagavond naar Karakters.

  "Ik kan geen neen zeggen. Dat is de goedheid die ik van mijn moeder heb geërfd." En gelukkig maar, want ook al zal Eddy nooit een spraakwaterval zijn, deze documentaire boeit van de eerste tot de laatste minuut.

  Eddy neem Ben mee naar zijn geboortehuis in de Vogelzangwijk in Sint-Pieters-Woluwe, de voormalige kruidenierswinkel van zijn ouders. Daar biecht hij aan Ben op dat hij als kind elke dag 100 frank stal uit de winkelkassa en ze verstopte in een valse wand op zijn kamer.

  "Ik wilde geld sparen om mijn ouders te helpen als ze op einde van de maand nog maar eens te weinig geld zouden overhebben."

  Eddy praat voor het eerst ook expliciet over hoe het voelt om elke dag opnieuw, soms tegen wil en dank, de grootste te zijn. En te moeten zijn. "Het is soms heel moeilijk om met mezelf te leven. Ik behoor tot het cultureel erfgoed. De mensen verwachten dat ik altijd voor hen klaarsta. En soms overdrijven ze daarin. Ze denken dat ze zich alles kunnen permitteren."

  En dus vindt zijn vrouw Claudine Accou dat het de hoogste tijd is dat Eddy neen leert zeggen: "Hij is op een punt in zijn leven gekomen waarop hij aan zichzelf moet beginnen denken. Aan zijn gezondheid. Aan een leven zoals hij het wil en niet steeds in functie van anderen." Al is Eddy zelf daar nog niet helemaal in mee: "Aan mezelf denken? Dat is voor later, als ik tijd heb."

  Naast Claudine getuigen in deze documentaire ook Michel en Micheline Merckx, de broer en zus van Eddy, en zijn ex-ploegmaats Martin Van den Bossche en Frans Mintjens, nog altijd hondstrouw aan hun kopman.

  Kijk op maandag 29 september vanaf 20.40u naar Karakters op Canvas.