• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanderhaeghe: "Kortrijk verdient derde plaats"

  KV Kortrijk zet vrijdag een punt achter een bruisend eerste deel van het seizoen. Kortrijk vat de slotspeeldag van 2014 aan als nummer 3, een plaats die volgens KVK-coach Yves Vanderhaeghe zeker gerechtvaardigd is. Sporza had een uitgebreid gesprek met Vanderhaeghe over zijn eerste maanden als hoofdcoach en het duel met AA Gent.

  "De eerste speeldagen liep het een beetje minder vlot, toch zeker als je de punten bekijkt", vertelt Yves Vanderhaeghe bij Sporza. "We leverden op het veld telkens een goeie prestatie, maar details zorgden toen voor puntenverlies. Maar door rustig te blijven en vertrouwen te geven aan mijn groep, kwamen er toch resultaten."

  Volgens Vanderhaeghe ligt een belangrijk deel van het succes ook in het aankoopbeleid vorige zomer. "Er zijn veel spelers gebleven en we hebben enkele gerichte aankopen gedaan. Op het einde van de transferperiode hebben we met Van Eenoo en Van Loo nog 2 ervaren rotten en met Dierckx jong geweld gehaald."

  "Ik heb voldoende kwaliteit in mijn groep om de concurrentie hoog te houden. En als je een goed seizoen draait en vertrouwen hebt, pak je ook veel punten. Vorig weekend speelden we niet ons beste voetbal tegen Lokeren, maar iedereen bleef voor elkaar vechten."

  "Ploegen die onderaan bengelen, geloven er niet genoeg in en krijgen in het slot vaak nog het deksel op de neus. Wij zitten in de "flow" en dan blijf je geloven in die ene kans die de wedstrijd kan bepalen."

  Dankzij 11 zeges staat Kortrijk op een erg knappe derde plaats na 20 speeldagen. "We hebben bewezen dat we die plaats verdienen, maar ik wil mijn spelers met de voeten op de grond houden. Maar als we vrijdag winnen, moeten we in 2015 nog negen finales spelen en hopen dat we in Play-off I geraken."

  "Ik relativeer alles, want ik weet dat het snel kan keren"

  De laatste opdracht van 2014 is voor KV Kortrijk dus een thuismatch tegen AA Gent. "We hebben een voorsprong van 3 punten op hen. Voor AA Gent is het van moeten, als ze de voeling met de rest niet willen verliezen", weet Vanderhaeghe. "Het zou fantastisch zijn om het eerste deel met een overwinning af te sluiten."

  Vanderhaeghe en co treffen met AA Gent een gewond dier, na hun zure nederlaag vorig weekend tegen Standard. "Maar net dan zijn ploegen scherper en zijn ze tuk op revanche. De match zal op het scherp van de snede zijn. AA Gent zet goed druk vooruit en zal dat ook in Kortrijk doen."

  Vanderhaeghe kijkt ook Hein Vanhaezebrouck, zijn leermeester bij Kortrijk en nu coach van AA Gent, in de ogen. Kan Vanhaezebrouck zijn opvolger bij Kortrijk nog verrassen? "Ik zal moeten opletten voor de stilstaande fases, want daar probeert hij altijd iets speciaals. Maar in zijn spelsysteem weet ik welke opties hij meegeeft aan zijn spelers."

  Wat onthoudt Vanderhaeghe overigens van zijn eerste periode als hoofdcoach? "Het werk blijft hetzelfde. Maar ik sta met KVK wel in de schijnwerpers en dat is voor iedereen goed. Al weet ik ook dat het snel kan keren. Daarom blijf ik alles relativeren. Maar het is wel makkelijker werken met een ploeg die vertrouwen heeft."

  Hoe dan ook, Vanderhaeghe voelt zich duidelijk in zijn sas bij Kortrijk. "Dat was al bij het begin van het seizoen het geval. Ook de band met de fans is goed. Ik word hier graag gezien en dat voel ik. De resultaten zijn er en dan is het nog zo leuk om die chemie tussen alle partijen te hebben."

  "Het mag voor mij snel 1 februari zijn"

  Januari, tot slot, staat wel voor de deur en dat betekent dat ook Yves Vanderhaeghe met een bang hartje afwacht of een club een van zijn sterkhouders komt wegplukken.

  "Vroeger ging er altijd iemand weg in de winterstop. Dat was voor de club budgettair interessant, om niet in het rood te staan. Maar het bestuur heeft gezegd dat ze niemand hoeven te verkopen."

  "Maar ik ben ook realistisch: als iemand de prijs betaalt die in een contract staat, moeten zij dat objectief bekijken. Maar voor mij mag het snel 1 februari zijn."