• home
 • video
 • pas verschenen

  Kompany en co herdenken match uit 1914 met gedicht

  Kompany leest in het filmpje enkele verzen voor.

  Vincent Kompany heeft samen met 15 persoonlijkheden uit het Engelse voetbal met een gedicht de voetbalmatch van 25 december 1914 herdacht. De wedstrijd werd toen gespeeld tijdens het kerstbestand tussen de Duitsers en de geallieerden.

  Morgen exact honderd jaar geleden gooiden soldaten van beide legers aan het westfront de wapens aan de kant voor een voetbalwedstrijd in West-Vlaanderen.

  Die match wordt herdacht met een filmpje waarin voetballers, coaches en scheidsrechters enkele verzen voorlezen. "It is so cold. The lines of this poem are sinking into the unforgiving mud. No clean sheet. (Het is zo koud. De lijnen van dit gedicht zinken in de meedogenloze modder. Geen schone lei)", vertelt Kompany.

  Ook onder meer Wojciech Szczesny (Arsenal), Gary Neville (ex-Manchester United), Howard Webb (ex-scheidsrechter), Steve McClaren (Derby County) en Mark Schwarzer (Chelsea) kunt u in het filmpje zien.

  Het project rond het gedicht werd midden november op gang getrapt tijdens een jeugdtoernooi in Ieper. Enkele jonge voetballers mochten er hun verzen neerpennen. De Engelse dichter Ian McMillan legde de laatste hand aan het geheel. Bekijk hier een filmpje van het gedicht "The Game".