• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vercauteren: "Fans zitten soms drie dagen op trein"

  Vercauteren: "Over 3,5 jaar is Samara een speelstad voor de Wereldbeker."

  Frank Vercauteren leeft en werkt al sinds juni 2014 als trainer in het Russische Samara, diep in het onbekende Russische binnenland. "Ze kennen hier geen kleedkamercultuur. Iedereen wast zich in zijn eigen kamer. Na de winterstop wil ik een kleedkamer installeren."

  In juli stond Vercauteren dichtbij een terugkeer naar KRC Genk, de ploeg waarmee hij het laatst kampioen werd. Uiteindelijk koos hij ervoor om bij te tekenen in Samara, de zesde stad van Rusland en momenteel vierde in de tweede klasse.

  Samara was in de Koude Oorlog een "gesloten stad", omdat het Russische ruimtevaartprogramma er werd ontwikkeld. "Nu wordt er hard gewerkt. Over 3,5 jaar is Samara een speelstad voor het WK voetbal. Dan zal de stad er staan", zegt Vercauteren in Het Belang van Limburg.

  "Alles gaat hier uit van overheidsgeld", meldt de ex-international. "Een echte voorzitter is er niet, want dat is de minister van sport van de oblast (een soort provincie of regio, red). Die man komt een paar keer per week kijken."

  Het voetbal in Samara heeft ook zijn eigen gewoontes. "Ze kennen hier geen kleedkamercultuur", ontdekte de trainer. "Na de training gaat iedereen zich wassen in zijn eigen kamer. Ik hou daar niet van. Na de winterstop wil ik een kleedkamer invoeren."

  Ook de uitgestrektheid van het land is nieuw voor Vercauteren. "We doen soms vliegreizen van vier uur en worden dan op verplaatsing opgewacht door 200 supporters, die met de trein zijn gekomen. Voor een uitwedstrijd in Siberië zitten die fans dus drie dagen op de trein. Voor hen is dat normaal."