• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ploegarts Astana: "Doping is een never ending story"

  Bij Astana regent het dezer dagen dopinggevallen. Teamarts Joost De Maeseneer erkent het probleem, maar wijst er wel op dat het opleidingsteam volledig los staat van de Kazachse profploeg. "Het is een ander team met een eigen management."

  De Maeseneer is al twee jaar actief als ploegdokter bij Astana. "In die tijd zag ik nooit iets verdachts. Het zerotolerancebeleid werpt zijn vruchten af, maar toch zijn er altijd renners die een stap te ver gaan. Het is goed dat die gepakt worden."

  "Wat de broers Iglinski deden, was niet slim. Ze waren beiden einde contract en wilden niet uit de spotlights verdwijnen. Ze deden domme dingen, met het bekende resultaat tot gevolg. Ik wil wel benadrukken dat het de enige twee dopinggevallen zijn bij de profploeg van Astana."

  Wat de positieve plasjes bij de opleidingsploeg betreft, is De Maeseneer duidelijk. "Dat is een volledig andere ploeg, waar een ander management verantwoordelijk is voor het beleid. Jammer dat die ploeg dezelfde naam heeft, daardoor lijkt het alsof wij verantwoordelijk zijn."

  Dat is dus niet het geval, benadrukt De Maeseneer nogmaals. "In de World Tourformatie is de strijd tegen doping een absolute prioriteit. Toen ik hier pas arriveerde werd me dat meteen duidelijk gemaakt. Voor doping is geen plaats bij Astana."

  "Om een voorbeeld te geven. Wij hebben vier artsen. De dertig renners worden onderverdeeld in drie groepen van tien. Drie dokters nemen elk een groep voor hun rekening en leggen rechtstreeks verantwoording af aan mij. Van georganiseerd dopinggebruik kan dus helemaal geen sprake zijn."

  De Maeseneer: "Vinokoerov valt helemaal niets te verwijten"

  Astana ProTeam-manager Alexandr Vinokoerov (foto) heeft de activiteiten van de opleidingsploeg ondertussen opgeschort. "Dat is een goed signaal", zegt De Maeseneer. "Vinokoerov treedt hard op tegen dopingzondaars. Dat wordt nogmaals bewezen."

  Toch is ook hij zeker geen onbeschreven blad. "We winnen dit jaar de Ronde van Frankrijk met Vincenzo Nibali en meteen verdenken de mensen onze ploeg door Vinokoerovs aanwezigheid. Ik kan u verzekeren dat Nibali de Tour heeft gewonnen zonder het gebruik van doping."

  "In die Ronde van Frankrijk is hij maar liefst twintig keer gecontroleerd en zelf voeren we nog interne controles uit. Beschuldigingen aan Nibali's adres zijn dus absoluut niet nodig. We willen een zo clean mogelijke ploeg en werken daar keihard voor. Toch is doping een never ending story en zal het nooit volledig uit de wielersport verdwijnen."