• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Meert: "Sebastian Coe kan de atletieksport opkuisen"

  Sebastian Coe is kandidaat-voorzitter voor de IAAF.

  In 2015 jaar kiest de internationale atletiekbond IAAF een opvolger voor voorzitter Lamine Diack. De Engelsman Sebastian Coe stelde zich gisteren officieel kandidaat. "Hij heeft de kwaliteiten om dat goed te doen", zegt Memorial-paus Wilfried Meert aan Sporza. "Maar de strijd met Sergej Boebka, die zijn kandidatuur ook nog zal stellen, wordt spannend."

  De Senegalees Lamine Diack staat sinds 1999 aan het hoofd van de IAAF. Op zijn 81e houdt hij het volgend jaar in de zomer voor bekeken.

  Sebastian Coe wil de fakkel van Diack overnemen. De 58-jarige Brit won twee keer olympisch goud op de 1.500 meter en organiseerde de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

  Meert (foto): "Coe heeft de kwaliteiten om een goeie voorzitter te zijn. Kijk maar naar wat hij gerealiseerd heeft in Londen. Elke vier jaar zeggen ze dat dat de beste ooit zijn, maar in Londen meende iedereen dat ook."

  De komst van Coe zou ook op zijn plaats zijn: "Ik denk dat de internationale federatie iemand met zo'n visie en palmares meer dan kan gebruiken."

  "Diamond League kan wel enkele aanpassingen gebruiken"

  Coe krijgt wel geen vrije baan naar de IAAF-scepter. "Iedereen in het milieu weet al lang dat Coe en Boebka - allebei legendes van de atletieksport - kandidaat zijn." Boebka (48) is de legendarische Oekraïense polsstokspringer die 35 keer het wereldrecord verbeterde.

  Coe heeft alvast plannen om een en ander te veranderen, zoals de organisatie van de Diamond League. Op veel veranderingen zit een grote organisatie vaak niet te wachten.

  Meert, die met de Memorial de afsluiter van de Diamond League organiseert, is echter pro: "De Diamond League kan wel enkele aanpassingen gebruiken. Ik heb daar ook al met Coe over gesproken."

  "Wie van de twee het ook wordt: ze gaan sowieso moeten veranderen. De sport is toch een klein beetje aan een opkuis toe. De laatste jaren onder Diack is het een beetje tot stilstand gekomen."

  "De Diamond League was het laatste nieuwe idee en dat kwam dan nog van mensen van buiten de federatie. De formule is goed, maar niet ideaal. Coe heeft dat begrepen en ik kan hem daar helemaal in volgen."

  "WK-organisatie is te duur geworden voor westerse landen"

  Wat Meert hoog op de agenda wil plaatsen van de nieuwe voorzitter is de procedure om kandidaat te zijn voor een WK. "Dat is zo ontiegelijk duur geworden, dat bijna alleen nog totalitaire regimes of rijke staatjes uit het Midden-Oosten een WK aankunnen."

  "Het is geen toeval dat het vorige WK in Moskou was, nu gaan we naar Peking. Londen haalde het WK 2017 nog op nalatenschap van de Spelen, maar daarna is het Qatar. Je ziet welke richting het uitgaat. Westerse landen, waar atletiek nog altijd populairder is dan in de genoemde landen, moeten harken. De Spelen zijn in hetzelfde bedje ziek."

  "Boebka is enorm aan het lobbyen"

  Hoe schat Meert de kansen van beide kandidaten in voor de verkiezingen van augustus in Peking? "Ik denk dat Coe het moeilijker zal hebben dan velen verwachten."

  "Enerzijds is Boebka (foto) enorm aan het lobbyen. Hij reist de wereld rond. Dat heeft Coe nog niet gedaan, al heeft hij nog tijd."

  "Anderzijds is er nu een generatie federatieleiders die Boebka nog gekend heeft als actief atleet, Coe is van een generatie daarvoor. Bij die mensen spreekt Boebka misschien meer aan."

  "Naambekendheid is één zaak, maar belangrijk is wat hun programma is. Coe lichtte al een tipje van de sluier op, Boebka nog niks. Het wordt een spannende strijd en moeilijke keuze."