• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vinokoerov schorst activiteiten Astana-jongerenteam: "Ze zijn gek"

  Aleksander Vinokoerov: "De jonge renners zijn gek."

  Aleksandr Vinokoerov, manager van het Astana ProTeam, heeft de activiteiten van het continentale opleidingsteam Astana "voor onbepaalde tijd" opgeschort na een derde dopinggeval. "Die jonge renners zijn gek", fulmineert de Kazak in La Gazzetta dello Sport.

  Met Fedossejev, Davidenok en Okisjev testten de voorbije dagen drie renners van de opleidingsploeg positief op anabole steroïden. Kort daarvoor liepen de broers Iglinski van het ProTeam tegen de epolamp.

  Vinokoerov ontkent opnieuw elk verband: "De mensen moeten begrijpen dat de Astana-teams elk een verschillende leiding hebben en niks met elkaar van doen hebben. Het enige wat we gemeen hebben is de trui en onze naam."

  Toch is er minstens één link: Dmitri Sedoen is manager van het jongerenteam en ploegleider bij de profs. Vinokoerov schuift de zwarte piet echter door naar de Kazakse bond en de gedopeerde jongeren: "Die jonge renners zijn gek. Ze hebben nog altijd niet begrepen dat er voor doping geen plaats is in het wielrennen."

  "Ik wil een grondige hervorming van de federatie. Zoals we al vaak geëist hebben, moet de Kazakse bond meer controles doen en strenger handelen. Daarbij heeft hij onze volle steun."

  Volgens de Italiaanse sportkrant zouden er bij de bondstop al personeelswissels zijn doorgevoerd. Die moeten - net als de opschorting van het jongerenteam - wel nog officieel bekrachtigd worden.

  Door de herhaalde dopinggevallen gaan er stemmen op om Astana zijn WorldTour-licentie af te pakken. Maar Vinokoerov vreest niet: "Dat vormt geen probleem. We hebben de UCI alle nodige verklaringen gegeven."