• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Hopelijk zet FIFA de deur open voor videoreferee"

  Paul Allaerts, technisch directeur van de Belgische voetbalbond

  Paul Allaerts (50) werkt bijna twee jaar als technisch directeur bij de voetbalbond. Als hoofd van de arbitrage staat de oud-scheidsrechter te springen om technische hulpmiddelen. "De videoscheidsrechter mag er op termijn komen", vertelt hij in een uitgebreid interview met Peter Vandenbempt. Allaerts heeft het met onze voetbalcommentator ook over het scheidsrechterstalent in ons land, de opmars van het vrouwenvoetbal en de recente ontslagen bij de bond.

  Paul Allaerts over... (deel 1)

  ...technologie: "Videoscheidsrechter mag er komen"

  "Doellijntechnologie is en blijft een te dure investering", heeft Paul Allaerts bestudeerd. "Bovendien hebben we maar vier fases gehad waarbij we de technologie hadden kunnen gebruiken. Drie waren correct beoordeeld, één niet."

  "De videoscheidsrechter mag er voor mij op termijn wel komen. Als we snel de juiste informatie kunnen verkrijgen, zonder het goede verloop van de wedstrijd te beïnvloeden, denk ik dat we die stap moeten zetten."

  "Het helpt de scheidsrechter de juiste beslissingen te nemen en het systeem beschermt ook de spelers tegen zware fouten. Nog een pluspunt: het product voetbal blijft mooi. Laat ons hopen dat de wereldvoetbalbond FIFA de deur openzet voor de videoscheidsrechter."

  ...scheidsrechters: "4 à 5 jonge scheidsrechters met enorm potentieel"

  Paul Allaerts: "We zetten projecten op om meer scheidsrechters te recruteren. Zo willen we jongeren die de eerste ploeg van hun club niet zullen halen de mogelijkheid geven om het scheidsrechtersvak in te stappen. Als je de mogelijke investering doet, kan je een mooie carrière uitbouwen."

  De eerste resultaten zijn veelbelovend. "Scheidsrechters beginnen er jonger en jonger aan. Nu kan je al op je 25e debuteren in de eerste klasse. Ik was er 31, toch een serieus verschil."

  Op internationaal niveau spelen de Belgische scheidsrechters niet meer mee. "Hout vasthouden, maar we zien toch vier à vijf jonge scheidsrechters met een enorm potentieel. Eén of twee kunnen in de toekomst Champions League fluiten, denken we en hopen we."

  "Het belangrijkste vind ik dat de basis van de topscheidsrechters breder wordt, dat we niet altijd moeten teruggrijpen naar drie à vier scheidsrechters voor de topmatchen. Dat vinden de clubs ook belangrijk."

  ...over vrouwenvoetbal: "Meer meisjes laten spelen"

  "Het vrouwenvoetbal in ons land is in volle ontwikkeling. Enerzijds willen we meer meisjes laten voetballen. Dat lukt."

  "Anderzijds willen we onze beste speelsters goed begeleiden. Met de Red Flames (de nationale vrouwenploeg, red) willen we het EK spelen in 2017. Daarom trainen onze beste speelsters samen in de topsportschool van Leuven", vertelt Paul Allaerts.

  ...over de ontslagen bij de voetbalbond: "Nooit prettig"

  Is de rust teruggekeerd in het glazen huis? Paul Allaerts: "Het is niet prettig om mensen te ontslaan."

  "Twee jaar geleden zijn we begonnen met de administratie te digitaliseren. Toen wisten we dat het er zat aan te komen, ook de Raad van Bestuur, maar het is nooit prettig om afscheid te nemen van iemand."

  De bond maakt winst. Waarom moesten er werknemers vertrekken? "Een gevolg van de digitalisering. Ik kom uit de bankenwereld. Daar voert ook niemand meer overschrijvingen in. Dat is allemaal gedigitaliseerd."

  "Alles overboord gooien na Wales? Dat vind ik een brug te ver"

  Vrijdag krijgt u het tweede deel van ons interview met Paul Allaerts. De technisch directeur behoudt alle vertrouwen in bondscoach Marc Wilmots, die de laatste maanden veel kritiek heeft moeten slikken.

  "Kritiek moet in de juiste proporties gegeven worden", antwoordt Allaerts. "De tweede helft tegen Wales was misschien minder, maar om dan alles overboord te gooien? Dat vind ik een brug te ver."