• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Valcke: "Zal jaren duren om reputatie FIFA te herstellen"

  Valcke: "Hoop dat corruptieverhaal snel afgesloten kan worden."

  De wereldvoetbalbond FIFA kampt met de naweeën van het onderzoek naar corruptie bij de toekenning van het WK in 2018 en 2022. "Het imago van de FIFA heeft een niveau bereikt waar we niet onder mogen zakken", erkent secretaris-generaal Jérôme Valcke.

  De Amerikaan Michael Garcia schudde aan de boom met een onderzoek over mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. De FIFA liet het rapport links liggen, maar na veel protest was de wereldvoetbalbond genoodzaakt om het uit de doofpot te halen.

  "Ik ga akkoord dat het imago van de FIFA de laatste twee weken een niveau heeft bereikt waar we niet onder willen zakken", geeft de secretaris-generaal toe. "Er zijn negatieve zaken gebeurd, maar we doen nog steeds veel goede dingen."

  "We moeten nu elke dag bouwen aan ons imago. Het is gemakkelijk om een reputatie te vernietigen, maar het duurt jaren om dat opnieuw op te bouwen. Maar dat zullen we doen."

  Toch besloot de FIFA om het bewuste onderzoeksrapport niet volledig te publiceren "om de 75 personen te beschermen die een getuigenis hebben afgelegd. De toewijzing van de WK's was ook definitief, dus dat zouden we niet opnieuw beoordelen."

  "Het is gewoon jammer dat het een beetje FIFA tegen FIFA is. Dit is niet goed voor onze reputatie, maar ook niet voor de commerciële partners en de supporters. Ik hoop dat het corruptieverhaal snel afgesloten kan worden", besluit Valcke.

  Sponsors FIFA haken af

  Naast het corruptieschandaal moet de FIFA ook enkele financiële klappen verwerken. Eerst haakte Emirates Airlines af als sponsor. Nu dreigt de wereldvoetbalbond ook Sony te verliezen. De Japanse elektrogigant was acht jaar lang sponsor van FIFA en bracht jaarlijks ongeveer 35 miljoen dollar in het laatje.

  "Maar dit heeft niets te maken met de situatie waar we de laatste dagen mee geconfronteerd worden", stelt Valcke. "Ik weet dat voetbal nog steeds een heel sterk product is en ik ben dus niet bezorgd over de financiële toekomst van de FIFA."