• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Lefevere: "19 hellingen in Ronde? Geen goeie evolutie"

  11 WorldTour-teams zetten hun schouders onder Velon, een orgaan dat de wielersport spannender en toegankelijker moet maken. Patrick Lefevere is met Omega Pharma-Quick Step een van de sleutelspelers. De OPQS-manager geeft bij Sporza meer toelichting over het plan en deelt meteen ook een stevige sneer uit aan de organisatie van de Ronde van Vlaanderen.

  Patrick Lefevere probeert Velon, een joint venture van 11 WorldTour-ploegen, simpel uit te leggen. "11 ploegen hebben zich verenigd om de wielersport nog professioneler te maken en om in een betere onderhandelingspositie te zitten tegenover de wedstrijdorganisatoren", zegt de OPQS-manager bij Sporza.

  Het plan van Velon steunt op 3 pijlers: meer spanning, nieuwe technologie en duurzame, geloofwaardige teams. "Een aangepaste kalender kan voor meer spanning zorgen. We willen minder koersdagen. De betere renners zullen mekaar op die manier niet meer ontwijken, maar zullen meer tegen mekaar fietsen."

  "De toeschouwers hebben het recht om betere renners tegen elkaar te zien strijden. Ik vraag ook allang om de grote rondes in te korten. Een grote ronde van 21 dagen is niet meer modern. 17 koersdagen, dat mag voor mij."

  "Bij de technologische evoluties denk ik aan camera's op de fiets en in de auto's, maar ook aan microfoontjes. We hebben dat al eens geprobeerd en het is indrukwekkend. Je kunt in je huiskamer zo het geroep in de sprintvoorbereiding volgen. Je zit gewoon op de fiets van Cavendish, die tegen Kittel en co vecht."

  En wat verstaan Lefevere en Velon onder geloofwaardige en duurzame teams? "Er wordt nog te veel gepraat over doping. Goed gestructureerde ploegen kunnen bewijzen dat dat niet nodig is. Je kunt wel nooit vermijden dat eenzaten zoiets doen. Er zijn overal dieven in de maatschappij."

  "Maar duurzaam betekent ook dat ploegen niet komen voor enkele jaren en dan weer verdwijnen. Deze sport moet overleven. We mogen de jonge klanten niet verliezen. Met Velon gaan we mee met de tijd en anticiperen we. Het is onze verantwoordelijkheid om na te denken over de toekomst."

  "Organisatoren: maak jullie parcours toch niet lastiger"

  Patrick Lefevere en Velon pleiten voor meer spanning, maar net vandaag heeft de organisatie van de Ronde van Vlaanderen aangekondigd dat het parcours nog zwaarder wordt: de versie van 2015 zal 2 extra hellingen tellen. Lefevere schiet dan ook met scherp op de organisatoren.

  "19 hellingen in de Ronde? Dat vind ik geen goeie evolutie. Wielrennen is een televisiesport en is mooi om naar te kijken. Maar als het saai wordt omdat de renners niet meer aanvallen, dan heeft dat te maken met de lastigheid van het parcours."

  "Men zweert doping af en wil de waarheid naar boven halen, maar men doet niets tegen organisatoren die de wedstrijden altijd lastiger maken. De renners zijn allemaal betere atleten dan vroeger. Er is een nivellering naar boven. Maar maak het parcours toch niet lastiger dan nodig."

  "De Ronde moet de Ronde blijven en ook in Milaan-Sanremo moet die nieuwe helling (de Pompeiana) er niet komen. Kijk ook naar Luik-Bastenaken-Luik. In de jaren 70 telde die koers 11 hellingen en was er spanning. Nu zijn er 27 hellingen en is het niet meer spannend. Blijf er dus af!"