• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gaastra over doping: "Grote landen komen er te makkelijk mee weg"

  Ronald Gaastra is niet mals voor de Chinese en Russische zwemmers.

  De lichte straf voor dopingzondaar Sun Yang frustreert zwemcoach Ronald Gaastra. "Dit is heel slecht voor onze sport." Gaastra, coach van onder meer Pieter Timmers, geeft ook de Russen een veeg uit de pan.

  Coup de théâtre gisteren in het zwemmen: uit het niets laat China weten dat hun topper Sun Yang (olympisch kampioen op de 400 en 1.500 meter vrije slag) positief heeft getest. Sun heeft zijn (milde) straf van drie maanden er zelfs al opzitten.

  "Ik vind het heel vreemd dat de Chinese autoriteiten zeggen dat drie maanden wel genoeg is", zegt Gaastra. "Als het over dit soort grote namen gaat, mag je daar niet zo lichtzinnig overgaan."

  Sun Yang (foto) verdedigt zich door te zeggen dat hij niet wist dat hij het product, dat gebruikt wordt om de hartspier te versterken, verboden was. "Dat kan misschien voorvallen in een klein dorp met een huisarts die nog nooit van doping gehoord heeft, maar niet met een miljonair als Sun, die zich laat omringen door experts", is Gaastra sceptisch.

  "Dit is heel slecht voor de zwemsport, want het is niet de eerste Chinees die ze pakken op doping en het zal ook niet de laatste zijn. Hetzelfde geldt voor Rusland. Het laatste anderhalve jaar testten 17 Russen positief. In China zijn het er misschien nog meer. Het frustreert mij dat zulke grote landen daar zo makkelijk mee wegkomen."

  Volgend jaar vindt het WK zwemmen uitgerekend in Rusland plaats, meer bepaald in Kazan. "Wat mij betreft doen de Russen niet mee aan dat WK, ook al organiseren ze het zelf. Een land dat zo flagrant de regels overtreedt, moet geweerd worden."