• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische ProTeams lanceren Velon: "Voor duurzame toekomst"

  Elf WorldTour-teams gaan samenwerken om de sport te doen groeien.

  Dinsdag hebben elf ProTeams Velon opgericht. Omega Pharma-Quick Step en Lotto-Belisol horen tot de joint venture, die de sport spannender en toegankelijker wil maken bij het grote publiek. "We hebben nieuwe structuren nodig om onze sport te doen groeien", beseft OP-QS-manager Patrick Lefevere.

  Velon wil een financieel model aansturen dat een duurzame toekomst garandeert voor de wielerteams. Ze gaan daarbij uit van drie pijlers: meer spanning, nieuwe technologie en duurzame, geloofwaardige teams. In een persbericht geven ze meer uitleg.

  "Voor meer spanning in de sport moet een aangepaste kalender zorgen, die beter begrepen kan worden door een groeiende internationale fanbasis."

  "Nieuwe technologie (zoals cameraatjes op de fiets en computerdata van de renners op uw tv, red.) moet de koers levendiger maken en directer bij de kijkers brengen. Met de cameraatjes werd al geëxperimenteerd in de Ronde van Zwitserland en de Tour in 2014."

  "Dit alles kan pas als de deelnemende teams ook duurzaam zijn. Daarvoor is er een betere economische basis nodig die enkel kan bereikt worden door samen te werken, de teams onderling en met stakeholders als de UCI."

  Lefevere: "In koers concurrenten, erbuiten samenwerken om te groeien als sport"

  Teammanager Marc Sergeant van Lotto-Belisol schaart zich volop achter Velon. "Het wil samenwerken met alle stakeholders om de genoemde structurele issues aan te pakken. Lotto-Belisol wil binnen zijn langetermijnvisie daaraan meewerken."

  Patrick Lefevere (foto), de baas van dat andere Belgische ProTeam, valt zijn collega bij: "Ik heb er vertrouwen in dat dit de groeimarge van het wielrennen kan verbeteren. De sport groeit elk jaar en we hebben nieuwe, professionele structuren nodig om onze gezamenlijke doelen uit te bouwen."

  "Tijdens de wedstrijden zijn we concurrenten als ploegen. Daarbuiten kunnen we veel samen doen om meer populariteit te halen en door te groeien tot een van de grootste sporten."

  De elf WorldTour-teams in Velon:

  • Lotto-Belisol
  • Omega Pharma-Quick Step
  • Belkin
  • BMC
  • Garmin
  • Lampre
  • Orica-GreenEDGE
  • Giant-Shimano
  • Sky
  • Tinkoff-Saxo
  • Trek

  Elke ploeg is vertegenwoordigd in de raad van bestuur. Graham Bartlett (ex-UEFA, ex-Nike) is de CEO van Velon.

  Bekijk mogelijkheden van camera in peloton, uitgetest in de Tour 2014:

  De Tour vanuit de buik van het peloton

  Camera in het peloton: klimmen, dalen en vallen

  Bekijk de spurtvoorbereiding voor Kittel alsof je zelf op de fiets zit

  De waanzin van de 5e Tourrit door de ogen van de renners