• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Snick: "Cijferslot aan koffer, hangslot aan sporttas"

  Van Snick droomt: "Medaille op EK, medaille op WK, medaille op Spelen."

  Judoka Charline Van Snick brandt van ambitie na een jaar van dopingellende, waarin ze uiteindelijk werd vrijgesproken. De judoka was mee op de BOIC-stage naar Lanzarote en droomt van een medaille op het EK, daarna op het WK en daarna op de Spelen. Maar de dopingsabotage heeft haar sporen nagelaten, stelde Sportweekend vast.

  Van Snick ging de voorbije jaren over hoge toppen en door diepe dalen. Ze pakte brons op de Spelen van Londen 2012 en brons op het WK 2013.

  Op dat WK werden echter sporen van cocaïne in haar urine gevonden. Ze werd geschorst, maar hield haar onschuld steeds staande. Het TAS sprak haar deze zomer vrij. De hoeveelheid cocaïne is zo klein dat iemand wellicht het poeder in haar energiedrank gedaan heeft.

  Van Snick wil geen beschuldigingen uitspreken: "Maar je moet heel goed mijn gewoontes kennen om zoiets te doen, om mijn energiepoeder te vinden in mijn koffer in het Belgische kamp. Volgens mij was het iemand uit mijn nabije omgeving", zegt ze aan Sportweekend.

  De affaire heeft haar veranderd: "Ik heb veel geleerd over het leven en ik gedraag me nu anders. Ik ben wat wantrouwiger, maar ik probeer niet paranoïde te worden. Ik wil echt voort met mijn leven."

  Van Snick nam wel bijzondere maatregelen: "Zolang de schuldige nog vrij rondloopt, zal ik nooit gerust zijn. Ik wil me altijd beschermen. Daarom heb ik een koffer met een cijferslot en aan mijn sporttas hangt een hangslot. Ik hoop dat dat voldoende is."

  "Ik wil goud in Rio"

  In Londen moest ze vrede nemen met het brons. "Deze keer wil ik goud", klinkt het ambitieus. "Ik wil echt vooruitgang maken en de wereldtop bereiken. Het is altijd mijn doel geweest om de nummer één te zijn. Ik weet dat dat moeilijk is, maar ik knok elke dag om dat doel te bereiken."

  In 2015 wil ze scoren op het EK en het WK. "Mijn eerste doel is weer op mijn vroegere niveau te komen. De rest volgt vanzelf. Het is geen obsessie, maar een logisch gevolg. Ik zie het stap voor stap: een medaille op het EK, een medaille op het WK, een medaille op de Spelen."