• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Herck: "Federer is nog niet versleten"

  Roger Federer heeft gisteren een leemte op zijn indrukwekkende palmares gevuld. Federer veroverde met Zwitserland voor het eerst de Daviscup. Johan Van Herck, Daviscup-kapitein van de Belgische ploeg, was onder de indruk. "Chapeau voor iemand die al zoveel voor de sport gedaan heeft."

  Roger Federer schonk Zwitserland gisteren het beslissende punt tegen Frankrijk. Richard Gasquet werd voor eigen volk helemaal weggespeeld. "Federer was superieur", analyseert Daviscup-kapitein Johan Van Herck.

  "Hij was in het begin nog even onder de indruk, maar was daarna op zijn eigen opslag dominant. Ik had het gevoel dat hij zijn momenten kon kiezen om Gasquet te breken. Het was een "grand cru Federer" op gravel. Het klasseverschil was groot."

  Na afloop waren de tranen bij Federer onvermijdelijk. "Hij gaf aan dat hij dit seizoen vol voor de Daviscup wou gaan en wint nog ook. Hij was onzeker door zijn rugblessure, maar als je dan zo'n niveau haalt en het beslissende punt scoort: dat laat niemand onberoerd, zelfs niet een kampioen als Federer."

  "Voor hem is het nog een extra titel op een al zeer indrukwekkend palmares. Hij is echt nog niet versleten. Ik verwacht volgend jaar ook een goed seizoen van Federer. Ik blijf ervan overtuigd dat hij nog grandslamtoernooien kan winnen. Chapeau voor iemand die al zoveel voor de sport gedaan heeft."

  Ook Stanislas Wawrinka bewees zijn waarde voor Zwitserland. "Op de Masters speelde hij weer op het niveau van begin dit jaar. Dat zal hem veel vertrouwen gegeven hebben. En de Daviscup is toch iets anders. Ze hadden er echt een doel van gemaakt."

  "Maar ik denk dat het belangrijk was dat Federer het derde punt heeft binnengehaald. In het andere scenario had Wawrinka nog tegen Monfils moeten spelen en dat zou niet makkelijk geweest zijn voor de Zwitser. Maar dat zijn vijgen na Pasen."

  Speelt Federer met de Zwitsers in maart tegen België?

  Begin maart 2015 staat al een nieuwe Daviscup-campagne voor de deur. België speelt dan in Luik in de eerste ronde van de Wereldgroep tegen... Zwitserland. Maar het is nog niet zeker of Roger Federer ook naar België afzakt.

  "Drie maanden vooruit kijken is te ver, ook al is het niet meer zo lang", reageerde Federer gisteren. "Ik weet het nog niet. Mijn schema voor volgend seizoen ligt nog niet vast."

  Hoe schat Johan Van Herck die situatie in? "We moeten ons concentreren op onze eigen carrière. Als Federer en Wawrinka allebei komen, wordt het moeilijk. Als er één van hen komt, moeten we absoluut geloven in onze kansen. En als ze allebei afhaken zijn we zelfs favoriet. Maar de weg is nog lang. We zullen op volle sterkte zijn en dat is het belangrijkste."