• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Olympische zwemkampioen Sun Yang is betrapt op doping

  Sun Yang moest even op het strafbankje zitten.

  Het Chinese nieuwsagentschap China News heeft bekendgemaakt dat vedette Sun Yang een positieve test heeft afgelegd. Belangrijk detail: de zwemmer werd al in mei betrapt en heeft ondertussen al een schorsing van drie maanden achter de rug.

  Volgens het Chinese nieuwsagentschap werd Sun Yang in mei betrapt op het gebruik van trimetazidin, een stimulerend middel dat dit jaar op de verboden lijst van het Wereldantidopingagentschap (WADA) werd gezet.

  In juli legde het Chinese antidopingagentschap hem een schorsing van drie maanden op, waardoor Sun Yang in september al kon deelnemen aan de Aziatische Spelen in Zuid-Korea. Het is niet duidelijk waarom het nieuws nu pas bekendgemaakt is.

  Het Chinese antidopingagentschap probeert duidelijkheid te scheppen: "Sun Yang was niet volledig verantwoordelijk voor de positieve test, maar het was wel zijn fout. Al was het geen ernstige fout. Daarom leek een schorsing van drie maanden ons aanvaardbaar."

  Sun Yang, nog maar 22, is ondanks zijn jeugdige leeftijd ontzettend populair in zijn thuisland. Op de Spelen in Londen veroverde hij het goud op de 400m en de 1.500m vrije slag. Vorig jaar was hij op het WK in Barcelona ook goed voor drie gouden medailles.

  In november vorig jaar stond Sun Yang overigens al eens in het oog van een kleine storm. Hij werd toen veroordeeld tot een celstraf van 7 dagen nadat hij zonder rijbewijs had gereden. De Chinees kreeg ook nog eens een schorsing van onbepaalde duur.