Ga naar de inhoud

Tom Boon: "Ik besef dat ik een risico neem"

 ma 17 november 2014 15:11
"Ik denk dat de bondscoach mijn keuze respecteert."
Bondscoach Jeroen Delmee is niet zo te vinden voor het lucratieve hockeyavontuur van Tom Boon in India. Boon kiest voor het geld, maar zou daardoor zijn plaats in de nationale ploeg kunnen verliezen. "Ik besef dat ik een risico neem", zegt Boon aan Sporza.

Tom Boon is de steraanvaller van de Belgische hockeyploeg en het Nederlandse Bloemendaal. Begin 2015 verlaat hij onze contreien om voor Dabang Mumbai een maand lang deel te nemen aan de Hockey India League.

Dabang Mumbai legde 103.000 dollar (82.230 euro) op tafel om de 24-jarige Boon te overtuigen en onze landgenoot hapte maar al te graag toe. Niet iedereen is echter gelukkig met zijn keuze. 

Bondscoach Jeroen Delmee vraagt zich in de media hardop af wat Boon gaat zoeken in een "Harlem Globetrotter-achtige competitie waar hij meer zal reizen dan spelen", "terwijl Boon bij de nationale ploeg in een perfecte omkadering kan groeien".

Boon: "We hebben het er heel lang over gehad, want zijn mening is natuurlijk belangrijk. De bondscoach wil de ploeg zo lang mogelijk samenhouden in de aanloop naar de Champions Trophy, terwijl ik als prof voor een maand India gekozen heb."

"Delmee heeft gezegd dat ik een risico neem. Als ik geblesseerd of niet fris terugkeer, kan hij me uit de ploeg gooien. Maar ik ben nog nooit geblesseerd geweest. Ik ben er zeker van dat ik beide zal kunnen combineren."

"Waarom ik het doe? Voor het geld. Daar kun je niet neen tegen zeggen. Ten tweede is het een leuke ervaring in een echt hockeyland. Het grootste nadeel is dat ik een belangrijke stage mis met de nationale ploeg. Maar ik denk dat Delmee mijn keuze nu wel respecteert en begrijpt. Het zou jammer zijn als hier iets van blijft hangen tussen ons."

"Die geldsom, dat is toch niet te geloven?"

Boon benadrukt dat hij onmogelijk kan weerstaan aan de financiële lokroep van de Indiërs. "103.000 dollar bruto voor één maand, dat is toch niet te geloven. Hier moet je normaal gezien drie of vier jaar spelen om zo'n bedrag te vergaren. Ik ben er heel trots op en vind dit fantastisch. De club in Mumbai wil me echt. De club en de pers in India zijn vol lof over mij."

"We zullen om de drie/vier dagen een wedstrijd spelen. Je vliegt het hele land door. Elke club mag maximaal met vijf buitenlanders op het veld staan, aangevuld met zes Indiërs. Het is de bedoeling om van hockey in India een nog grotere sport te maken. India heeft in het verleden olympische medialles gewonnen in het hockey, maar dat is verleden tijd. Ze willen de sport op deze manier weer een boost geven."