• home
 • video
 • pas verschenen

  Daniel Van Buyten krijgt de Trofee voor Sportverdienste

  De loopbaan van Daniel Van Buyten wordt naar waarde geschat.

  Een jury van Belgische sportkampioenen heeft Daniel Van Buyten de Trofee voor Sportverdienste toegekend, een prijs die een sporter maar één keer in zijn leven kan krijgen. Van Buyten, een verdediger, zette na het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië afgelopen zomer een punt achter zijn carrière.

  De Nationale Trofee voor Sportverdienste wordt elk jaar uitgereikt aan een sporter of sportploeg die een opmerkelijke prestatie geleverd heeft of bij uitbreiding als erkenning voor zijn/haar hele carrière.

  De jury bestaat uit gerenommeerde sportkampioenen als Eddy Merckx, Paul Van Himst en Ingrid Berghmans, onder het voorzitterschap van de Brusselse burgemeester. Een sporter of ploeg kan de trofee maar één keer winnen, wat hem een van de meest prestigieuze in ons sportlandschap maakt.

  Vorig jaar viel toenmalig Hawaï-winnaar Frederik Van Lierde de eer te beurt, dit jaar is het Daniel Van Buyten geworden. De boomlange verdediger debuteerde eind jaren 90 in de eerste klasse bij Charleroi en speelde achtereenvolgens voor Standard, Marseille, Manchester City, Hamburg en Bayern München.

  Met een sterk WK in Brazilië zette Van Buyten, die enigszins onverwacht in de basisploeg van de Rode Duivels gedropt werd, de kroon op het werk van een indrukwekkende loopbaan. Na dat wereldkampioenschap ging de 36-jarige Van Buyten met pensioen. Hij sloeg onder meer een aanbieding van Anderlecht af om daar nog een vervolg te breien aan zijn carrière.

  Van Himst: "Van Buyten is voorbeeld voor de jeugd"

  "De keuze voor Van Buyten was niet eenvoudig. We hebben dit jaar immers verschillende mooie Belgische prestaties gezien, onder meer in de atletiek en het tennis", zegt juryvoorzitter en burgemeester van Brussel Yvan Mayeur.

  "Van Buyten wordt beloond voor zijn uitzonderlijke sportieve loopbaan, maar ook voor zijn aanhoudende inzet en morele kwaliteiten". De trofee zal in principe op 18 december aan Van Buyten worden overhandigd, al moet die datum nog worden bevestigd.

  Sporza sprak ook met Paul Van Himst, winnaar van de trofee in 1974. Hij koos mee voor Daniel Van Buyten. "Er waren 2 mogelijkheden: je kunt kiezen voor een individuele prestatie van dit jaar of voor de prestaties in een carrière. We hebben voor de tweede optie gekozen."

  "Van Buyten moest in het begin van zijn loopbaan hard werken, maar heeft daarna een mooie carrière bij Bayern gehad. Hij is op dat vlak een voorbeeld voor de jeugd. We willen aantonen dat een carrière niet altijd op wieltjes loopt. Maar hij heeft sportief iets bereikt."

  "Er was dit jaar ook geen echte topprestatie. David Goffin kwam wel in aanmerking en er was discussie. Maar we hebben de voor- en de nadelen bekeken. Of we ook iets goed wilden maken met Van Buyten? Je kunt je zo wel sympathiek maken bij het publiek, maar daar is niet over gesproken."

  Indrukwekkende erelijst van de Trofee voor Sportverdienste:

  De Trofee voor Sportverdienste bestaat sinds 1928, al heette hij toen nog de Grote Prijs Fernand Jacobs. Sinds 1933 is de Trofee bekend onder zijn huidige naam. De laureaat in 1933 was wielrenner Jozef "Poeske" Scherens, een jaar later kregen de voetballers van Union St-Gillis de onderscheiding.

  Andere winnaars:
  1946 - Gaston Reiff (atletiek)
  1948 - Etienne Gailly (atletiek)
  1950 - Briek Schotte (wielrennen)
  1955 - Roger Moens (atletiek)
  1961 - Rik Van Looy (wielrennen)
  1962 - Gaston Roelants (atletiek)
  1964 - Joël Robert (motorcross)
  1966 - Raymond Ceulemans (biljarten)
  1967 - Ferdinand Bracke en Eddy Merckx (wielrennen)
  1968 - Jacky Ickx (autosport)
  1969 - Serge Reding (gewichtheffen)
  1971 - Emiel Puttemans (atletiek)
  1972 - Karel Lismont (atletiek)
  1973 - Roger De Coster (motorcross)
  1974 - Paul Van Himst (voetbal)
  1976 - Ivo Van Damme (atletiek)
  1977 - Gaston Rahier (motorcross)
  1978 - RSC Anderlecht (voetbal)
  1979 - Robert Van de Walle (judo)
  1980 - Rode Duivels (voetbal)
  1981 - Annie Lambrechts (rolschaatsen)
  1982 - Ingrid Berghmans (judo)
  1983 - Eddy Annys (atletiek)
  1984 - Andre Malherbe (motorcross)
  1985 - niet toegekend
  1986 - William Van Dijck (atletiek)
  1987 - Ingrid Lempereur (zwemmen)
  1988 - Eric Geboers (motorcross)
  1989 - Michel Preud'homme (voetbal)
  1990 - Jan Ceulemans (voetbal)
  1991 - Jean-Michel Saive (tafeltennis)
  1992 - Annelies Bredael (roeien)
  1993 - Vincent Rousseau (atletiek)
  1994 - Brigitte Becue (zwemmen)
  1995 - Frederik Deburghgraeve (zwemmen)
  1996 - Johan Museeuw (wielrennen)
  1997 - Luc Van Lierde (triatlon)
  1998 - Ulla Werbrouck (judo)
  1999 - Gella Vandecaveye (judo)
  2000 - Joël Smets (motorcross)
  2001 - Kim Clijsters en Justine Henin-Hardenne (tennis)
  2002 - Marc Wilmots (voetbal)
  2003 - Stefan Everts (motorcross)
  2004 - Axel Merckx (wielrennen)
  2005 - Tom Boonen (wielrennen)
  2006 - Kim Gevaert en Tia Hellebaut (atletiek)
  2007 - 4x100m vrouwen (atletiek/Kim Gevaert, Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo)
  2008 - niet toegekend
  2009 - Philippe Gilbert (wielrennen)
  2010 - Philippe Le Jeune (ruitersport/jumping)
  2011 - Kevin Borlée (atletiek)
  2012 - Evi Van Acker (zeilen)
  2013 - Frederik Van Lierde (triatlon)
  2014 - Daniel Van Buyten (voetbal)