• home
 • video
 • pas verschenen

  Sheriff Hamilton heerst in Wilde Westen

  Lewis Hamilton en Mario Andretti, de laatste Amerikaanse wereldkampioen F1.

  Onze Formule 1-commentator Sammy Neyrinck blikt terug op de Grote Prijs van de Verenigde Staten. Met in de hoofdrol: ex-Baywatch-babe Pamela Anderson, ringmeester Bernie Ecclestone en sheriff Lewis Hamilton.

  Pamela Anderson

  "Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?", het is de befaamde openingszin uit het al even bekende lied van wijlen Janis Joplin.

  Al weken, neen maanden, weiger ik er op deze vertrouwde stek vooral mee te beginnen. Vanwege te goedkoop en vooral veel te cliché. Ware het niet dat la Joplin een groot deel van haar veel te korte leven opsoupeerde in Austin, Texas. Net daar waar exact 35 jaar na datum Mercedes zo keihard triomfeerde.

  En ondanks de dominantie van de driepuntige ster was deze derde Grote Prijs Formule 1 van de Verenigde Staten er zonder meer eentje om in te kaderen. Vanwege best genietbaar. Sinds de vorige passages op het prachtige Circuit of the Americas was het al duidelijk dat er hier altijd wel iets te beleven en te zien was.

  En dan bedoel ik niet de resem vedetten van het grote of het kleine scherm als Keanu Reeves, Matt LeBlanc of Gordon Ramsay die ook nu weer maar wat graag in de kijker liepen. Met kop en schouders, en nog iets anders, stak één iemand er opvallend bovenuit: ex-Baywatch-babe Pamela Anderson (foto). Tot spijt van wie het benijdt.

  Wondere wereld

  Soit. In de schaduw van al dit bovenvermelde schoons sluimerde een minder leuke vaststelling in de plaatselijke paddock: dat het absoluut niet goed gaat met de Formule 1.

  Een understatement dat elke diehard fan koude rillingen geeft. En sinds kort, gelukkig ook, ringmeester Bernie Ecclestone (foto). Zijn halve mea culpa en met name zijn niet mis te verstane schuldbekentenis over de verdeling van het prijzengeld, waren quasi historisch.

  Er moet iets veranderen. En wel snel. Nadat sinds kort de twee jongste renstallen Caterham en Marussia officieel in vereffening zijn gegaan, stonden er nu nog maar 18 bolides aan de start in de VS. En als het zo voortgaat, zijn het er de komende weken of maanden misschien nog een paar minder.

  Oké, die openlijke dreiging met een boycot van de resterende drie kleinere teams was voornamelijk een politiek steekspel, maar ook een teken aan de wand. Zelfs in de wondere wereld van de F1 kan het zo nu en dan wel eens crisis zijn. Maar zolang Mr.E genoeg bij verstande is, zal het kroonjuweel van de autosport in ere blijven bestaan. Wees daar maar zeker van.

  Jojorace

  Anyhow. Ja, ik heb dus best wel genoten van deze Amerikaanse GP die behoorlijk boeiend was van het begin tot het einde. Dankzij de domme aanrijding van Sergio Perez met pineut Adrian Sutil kregen de liefhebbers van een felle start ook twee keer waar voor hun geld.

  Het vermeldenswaard is zeker ook de tiende plaats van de Fransman Jean-Eric Vergne die daarvoor zijn landgenoot Romain Grosjean letterlijk en figuurlijk een flinke neus moest zetten. Ondanks twee strenge stop-and-go straffen van telkens vijf seconden was er ook alsnog het eerste WK-punt namens Pastor Maldonado voor zijn werkgever Lotus.

  En, tot slot, was misschien nog het meest in het oog springend de inhaalwedstrijd van de uittredende titelverdediger Sebastian Vettel (foto). Na zijn ongehoorde klaagzang over de teamradio en een ongeziene jojorace die vertrok vanuit de pitstraat en eindige op de zevende plaats. Na liefst vier voorziene en onvoorziene bandenwissels.

  Zijn toekomstige ex-collega Daniel Ricciardo verging het (andermaal) stukken beter. De voorlopig enige winnaar die niet naar de naam Hamilton of Rosberg luistert, stond al voor de achtste keer op het podium. Voor de vijfde keer als nummer drie. Maar nu is hij ook mathematisch uitgeteld in de titelstrijd.

  Beste Britse rijder

  Tussendoor nog snel wat ander cijfermateriaal. Want de statistieken die de kersverse constructeurkampioen dit seizoen laat optekenen, zijn echt wel fenomenaal.

  Met nu al een tiende één-twee aan de start en aan de finish. Evenveel als recordhouder McLaren in 1988. Op 17 Grands Prix passeerde anno 2014 nu al 14 keer een Zilverpijl als eerste langs de zwart-wit geblokte vlag.

  Nog één overwinning en Mercedes evenaart McLaren in 1988 en Ferrari in 2002 en 2004 met het grootste aantal zeges in één jaargang. Maar dat cijfer kan ook nog sneuvelen. Met nog twee Grands Prix op de kalender.

  En wie rijgt er nog meer records aan elkaar? Lewis Hamilton (foto). Met nu al vijf overwinningen op een rij. Iets waar viervoudig wereldkampioen Alain Prost of de betreurde, drievoudige titelhouder Ayrton Senna nooit zijn in geslaagd. Dat wil toch wel iets zeggen.

  Sinds hij in Spa-Francorchamps door Rosberg uit de race werd geduwd, is Hamilton losweg ongeslagen gebleven. In totaal zit hij al aan tien overwinningen. Alles samen aan 32. Dat maakt van hem op dat vlak de beste Britse Formule 1-rijder aller tijden.

  Lone Star state

  Al van in het begin van het seizoen lijkt het in de sterren te staan geschreven dat er maar twee echt grote kandidaat-kampioenen zouden zijn in de F1. Maar omdat er dubbel zoveel punten te verdienen zijn in de afsluitende GP, zal de rijdertitel pas helemaal op het einde toegekend kunnen worden. Een droomscenario volgens velen.

  En wie geniet in dat vooruitzicht het psychologische voordeel? Juist, sheriff Hamilton die alweer heerste in het Wilde Westen. Na zijn eerste succes in de Lone Star State, twee jaar geleden, en zijn vorige, in 2007, in Indianapolis.

  Rosberg heeft intussen ruiterlijk toegegeven een fout te hebben gemaakt net voor dat uitgekookte inhaalmanoeuvre van Hamilton. En zo kon hij al voor de vijfde keer dit seizoen zijn pole niet verzilveren.

  "De slechtst denkbare manier om te verliezen", zo noemde Rosberg het. En daar was geen enkel woord van gelogen. Maar kansloos is hij nu ook weer niet. Omdat hij toch ook voor de tiende keer tweede is geworden.

  Toeval wil dat Hamilton zelf niet meer hoeft te winnen. Nog twee keer tweede worden en hij is voor de tweede keer wereldkampioen. Maar dat past niet echt bij iemand die de verpersoonlijking is van de lijfspreuk: aanvallen is de beste verdediging. Oh, Lord…

  Sammy Neyrinck

  Grote Prijs van Brazilië op Sporza

  Nu zondag staat om 17u de Grote Prijs van Brazilië, de voorlaatste race van het jaar, op het programma. In Sporza op Radio 1 zit u op de eerste rij. 's Avonds kunt op Canvas naar een samenvatting van de wedstrijd kijken.