• home
 • video
 • pas verschenen

  Moderne voetbaltempels: zes pareltjes voor het oog

  De Allianz Arena van Bayern en 1860 München.

  Anderlecht voetbalt dinsdagavond in het prachtige Emirates Stadium van Arsenal. De RSCA-spelers waren danig onder de indruk van het stadion. Wij selecteerden zes moderne voetbaltempels die het hart van een voetballiefhebber ook sneller laten slaan.

  Soccer City, Johannesburg (Zuid-Afrika)

  Soccer City werd gebouwd in 1986, maar onderging voor het WK van 2010 een grondige facelift. Het ontwerp van het stadion is gebaseerd op de vorm van een typische Afrikaanse kookpot. Als 's avond de lichten ontstoken worden, lijkt het alsof de pot op het vuur staat.

  Binnen biedt Soccer City plaats aan 94.736 toeschouwers. Daarmee is het het grootste stadion in Afrika. Soccer City is de thuisbasis van de Zuid-Afrikaanse club Kaizer Chiefs en van het nationale elftal. In 2010 kroonde Spanje zich in dit stadion tot wereldkampioen.

  Wembley, Londen (Verenigd Koninkrijk)

  Ook Wembley heeft een rijke geschiedenis. Het stadion werd geopend in 1923, maar werd in 2000 volledig gesloopt. Ook de twee bekende torens gingen daarbij tegen de grond. In 2007 opende het vernieuwde stadion zijn deuren. Typisch is de enorme boog die het stadion overspant en een deel van de dakconstructie draagt.

  Wembley is de thuisbasis van het Engelse nationale voetbalteam. Ook de finale van de FA Cup en de League Cup worden er afgewerkt. Het stadion was ook het toneel voor de CL-finales van 2011 en 2013.

  Allianz Arena, München (Duitsland)

  De Allianz Arena is opgetrokken in het noorden van München. Kenmerkend is de bolle vorm van de buitenwand, waardoor het stadion op een reusachtige zwemband lijkt. De buitenkant van de Allianz Arena kan in verschillende kleuren verlicht worden.

  Zowel Bayern München als 1860 München spelen hun thuiswedstrijden in de Allianz Arena, die plaats biedt aan 75.024 toeschouwers. Bij wedstrijden van Bayern kleurt de buitenzijde van het stadion rood. Als 1860 München speelt, licht het stadion blauw op.

  Donbass Arena, Donjetsk (Oekraïne)

  De Donbass Arena werd ingehuldigd in 2009. Het is de thuishaven van Sjachtjor Donjetsk en biedt plaats aan 51.504 fans. Het stadion is van dezelfde ontwerpers als de Allianz Arena en het City of Manchester Stadium. Typisch is het licht hellend dak, dat voor een betere lichtinval moet zorgen.

  De Donbass Arena wordt momenteel niet gebruikt door het gewapend conflict dat in de regio woedt. Het stadion heeft door de oorlog al fel geleden. Onlangs kwam een deel van de glazen gevel naar beneden na een explosie.

  Estadio da Luz, Lissabon (Portugal)

  Het Estadio da Luz in Lissabon is de thuisbasis van Benfica. Het stadion werd in 2003 geopend en was een jaar later het decor van de EK-finale. Dit jaar vond de CL-finale plaats in het Estadio da Luz, dat plaats biedt aan 65.647 toeschouwers.

  Kenmerkend is het transparante dak, waardoor er meer licht in het stadion valt. De dakconstructie is opgehangen aan bogen, waardoor het dak boven de tribunes lijkt te zweven. De bogen volgen ook de glooiing van de tribunes. In oktober werd het Estadio da Luz door de lezers van L'Equipe verkozen tot mooiste stadion in Europa.

  Otkrytie Arena, Moskou (Rusland)

  Misschien niet het meest indrukwekkende stadion, maar wel de meeste recente voetbaltempel is de Otkrytie Arena in Moskou, waar Spartak Moskou zijn thuiswedstrijden speelt. Het stadion opende afgelopen zomer zijn deuren en biedt plaats aan 45.360 fans.

  Uiterlijk lijkt de Otkrytie Arena wat op de Allianz Arena. Het stadion heeft eveneens een bolle buitenwand, die rood-wit gekleurd is. In 2018 zal het stadion enkele WK-wedstrijden ontvangen.