• home
 • video
 • pas verschenen

  Goegebuer: "250 kg op WK is nodig om Rio te halen"

  Tom Goegebuer is met zijn 39 de nestor van de gewichtheffers.

  Tom Goegebuer is vanochtend naar Kazachstan vertrokken voor zijn elfde WK gewichtheffen. Op zijn 39e denkt de Belgische gewichtheffer (klasse tot 56 kg) nog niet aan stoppen: "Ik droom van de Olympische Spelen van Rio 2016. Dat is de ambitie op het WK."

  Goegebuer kan zich op dit WK in Almaty niet plaatsen voor Rio. "Er is een ranglijst, maar niet met een gemiddelde zoals bij tennis. Wel op basis van een piekprestatie. De beste prestatie van de drie selectiewedstrijden telt. Het hangt dus ook af van anderen."

  "Mijn ambitie is om nu een goed resultaat neer te zetten om kans te maken op Rio. Ik wil dit jaar op safe spelen, want in onze sport heb je maar drie pogingen. Volgend jaar op het WK wil ik er dan proberen een paar kilo's bij te doen, met risico's in een alles-of-nietspoging. In die zin is Almaty nog niet allesbepalend."

  Wat is zijn doel in kilo's uitgedrukt: "Ik wil graag 250 kg in totaal halen, ik denk dat dat nodig is om de Spelen te bereiken. Op het EK in april ging het trekken heel goed, maar viel het stoten tegen." Met 115 kg pakte Goegebuer EK-brons in het trekken, zijn totaal was 247 kg.

  Rio wordt wellicht ook zijn einddoel: "Na Rio moet ik niet meer dromen van de Spelen. Ik doe mijn sport nog graag en het gaat nog goed. Maar ik merk dat ik blessuregevoeliger word en sneller vermoeid raak. De Spelen zijn niet te vergelijken met een ander toernooi. Ik heb er al twee gedaan, dus Rio missen is geen drama, maar het blijft een mooie motivatie."

  Goegebuer zit tegen zijn beste vorm aan. "Aanvankelijk liep de voorbereiding heel goed, maar op het eind van mijn stage in september kreeg ik een kleine rugblessure. Vorige week had ik ook opeens pijn aan mijn voorarm, maar enkele testtrainingen waren geruststellend."

  "Ik zie steeds meer op tegen het afvallen"

  Niet alleen de gewichten de lucht in heffen is zwaar, maar ook het afvallen speelt Goegebuer parten. Gisteren woog hij nog 57,8 kilogram. "Ik moet dus nog iets minder dan 2 kilogram afvallen. Ik zit zeker op schema, want meestal heb ik nog 2,5 kilogram te doen."

  Hoe verliest hij 2 kilogram op vijf dagen: "Ik eet weinig nu. De laatste dag stop ik ook met drinken en ga ik de sauna in: de laatste 1,5 kilogram gebeurt door vochtverlies. Ik voel me nu ook minder sterk, maar hoop na de weging voldoende te kunnen eten en drinken."

  "Het worden nog zware laatste dagen. Afvallen is heel slopend voor het lichaam. Ik zie er meer en meer tegen op en denk mij in de toekomst daarom te beperken tot de events die er echt toe doen."