• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Kloof met Nederlanders overbruggen"

  Bart Swings was het voorbije weekend heer en meester op het BK schaatsen in Eindhoven. De schaatser is tevreden met zijn nieuwe coach en ploegmaats. "Dit helpt me om sterker te worden." Die nieuwe coach, de Nederlander Rutger Tijssen, is optimistisch. "Bart kan over vier jaar helemaal bovenaan staan."

  Bart Swings lijkt klaar voor de eerste Wereldbekermanche van het seizoen, over twee weken in Japan. "Ik heb een goeie trainingsperiode achter de rug en ik voel me echt goed", zegt de Belgische schaatser. "De conditie is er al."

  "Ik heb het WK skeeleren links laten liggen en heb alles op het schaatsen gezet. De omschakeling van skeelers naar het ijs is goed verlopen, ik heb deze zomer ook op het ijs gestaan."

  Om Swings naar grotere hoogtes te stuwen heeft hij nu internationale ploegmaats en een nieuwe coach. "Het is een stap in de goeie richting, dit zal me helpen om sterker te worden."

  "De snelheid ligt hoger op training en dat voel ik op het ijs. De techniek blijft mijn werkpunt en daar werken we elke schaatstraining aan. Ik voel dat ik verbeter."

  "Kloof met de Nederlanders dichten"

  Swings mikt dit seizoen vooral op het WK allround begin volgend jaar. "De Nederlanders zijn natuurlijk heel sterk, maar ik kom elk jaar dichter. Nu steken ze er nog bovenuit, maar het is wel mijn doel om die kloof te overbruggen."

  "De voorbije jaren was ik de buitenlander die hen het vuur aan de schenen kon leggen, maar ik wil meer. Ik wil de Nederlanders verslaan."

  "Bart is een multitalent met veel mogelijkheden"

  De Nederlander Rutger Tijssen werkte vorig jaar nog met Sven Kramer en moet nu Bart Swings helpen om de laatste stap te zetten naar de wereldtop. "Ik wil hem naar een hoger niveau tillen, we weten nog niet waar zijn plafond ligt", zegt de Nederlander.

  "We moeten elkaar nog wat leren kennen. De nieuwe trainingsmethodes moeten nog aanslaan, maar het is heel leuk samenwerken met Bart, hij is een multitalent met veel mogelijkheden."

  "Bart is nu 23 jaar, op de Winterspelen in 2018 zal hij de ideale leeftijd hebben om te presteren. Hij kon al een olympische medaille hebben in Sotsji, dus over vier jaar moet dat zeker kunnen."

  "Wat ik Bart kan bijbrengen? Hij moet nog veel uren trainen om technisch stabieler te worden. Op het vlak van schaatstechniek kan hij nog verbeteren, maar we mogen het goede niet uit het oog verliezen."

  "Nu hebben we een goed gevoel, maar het is nu moeilijk te voorspellen hoe het dit seizoen zal lopen. We hebben een traject opgestart om over vier jaar de top te bereiken. Als we dit seizoen het podium halen op het WK allround, dan hebben we het goed gedaan."