• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht verliest finale Jaarbeursstedenbeker van Arsenal

  Herkent u Jan Mulder (3e onderaan) en Paul Van Himst (rechts daarvan)?

  Anderlecht is vertrokken naar Londen voor zijn Champions League-match tegen Arsenal. De wedstrijd van morgen in het indrukwekkende Emirates stadion is niet de eerste ontmoeting op Engelse bodem tussen de twee clubs. Herbeleef de allereerste Europese finale van paars-wit.

  22 april 1970: Anderlecht - Arsenal 3-1

  Na een sterke Europese campagne bereikt Anderlecht zijn eerste Europese finale uit de clubgeschiedenis. De ploeg van trainer Pierre Sinibaldi zet onder meer Newcastle en Inter Milaan opzij en ontmoet in de finale Arsenal.

  Anderlecht verkeert in een begenadigde dag. Johan Devrindt en Jan Mulder lijken Arsenal in de heenmatch dood te knijpen. Devrindt opent de score, Mulder lijkt het af te maken met twee doelpunten. Vooral het eerste doelpunt van de Nederlander is van prachtige makelij. Acht minuten voor tijd zorgt Kennedy wel nog voor een kleine domper op de feestvreugde, maar Anderlecht reist met een voorsprong naar Londen.

  Anderlecht: Trappeniers, Heylens, Velkeneers, Kialunda, Cornelis (68' Peeters), Nordahl, Desanghere, Devrindt, Mulder, Van Himst, Puis

  28 april 1970: Arsenal - Anderlecht 3-0

  Wat de eerste Europese triomf moet worden voor Anderlecht, wordt zes dagen later een nachtmerrie. Arsenal trekt onder massale steun van zijn aanhang naar voren. Na 25 minuten wordt het daarvoor beloont en maakt Kelly de 1-0. Geen vuiltje aan de lucht voor paars-wit, tot Radford in de 75 minuut de 2-0 maakt. Anderlecht beseft het gevaar en gaat opzoek naar de broodnodige 2-1, maar krijgt het deksel op de neus. Sammels maakt 3-0.

  Anderlecht: Trappeniers, Heylens, Velkeneers, Kialunda, Martens, Nordahl, Desanghere, Devrindt, Mulder, Van Himst, Puis

  Jaarbeursstedenbeker: voorloper van de UEFA Cup en Europa League

  De Jaarbeursstedenbeker is de voorloper van de Europa League. Het begon als een voetbaltoernooi tussen Europese steden waar regelmatig handelsbeurzen werden georganiseerd. Tussen 1955 en 1971 werden veertien edities georganiseerd. De eerste twee edities werden gehouden over respectievelijk drie en twee seizoenen.

  Vanaf het seizoen 1971-1972 besloot de UEFA de organisatie van de Jaarbeursstedenbeker op zich te nemen onder de naam UEFA Cup. Sinds 2009 heet het toernooi de Europa League.