• home
 • video
 • pas verschenen

  Marco van Basten wordt 50: zondagskind geboren op een zaterdag

  Van Basten viert vandaag zijn 50e verjaardag.

  Voetballegende Marco van Basten wordt vandaag 50. De doelpuntenmachine uit Utrecht werd geboren op zaterdag 31 oktober 1964. Van Basten was gezegend met uitzonderlijke voetbalkwaliteiten, maar werd genekt door zijn blessuregevoeligheid. Een overzicht van zijn spelerscarrière in drie video's.

  De opvolger van Cruijff bij Ajax

  Van Basten maakt op 3 april 1982 zijn debuut als profvoetballer bij Ajax. Het is een symbolisch debuut, want de zeventienjarige Van Basten vervangt uitgerekend Johan Cruijff, die in de nadagen van zijn carrière is.

  Van Basten blijft zes seizoenen bij Ajax. Hij speelt zich met 128 doelpunten in 133 wedstrijden in de harten van het Amsterdamse publiek. Bekijk zijn tien mooiste Ajax-goals in onderstaande video.

  Van Basten helpt Nederland aan enige Europese titel

  Als rijzende ster bij Ajax laat een debuut bij Oranje niet lang op zich wachten. Zijn eerste doelpunt voor Nederland scoort Van Basten in zijn tweede interland, een vriendschappelijk duel tegen België.

  Het hoogtepunt van zijn interlandcarrière volgt vijf jaar later op het EK in West-Duitsland. Met een weergaloze trap brengt Van Basten Nederland 2-0 voor tegen de Sovjet-Unie. Sovjet-doelman Rinat Dasajev, op dat moment beschouwt als beste doelman van de wereld, staat er bij en kijkt er naar. "Ik dacht: ik probeer het gewoon even", reageert de immer coole Van Basten achteraf.

  Nederland wint de finale uiteindelijk met 2-1. In totaal draagt Van Basten tussen 1983 en 1992 58 keer het shirt van Oranje en scoort 24 doelpunten.

  San Marco van Milaan

  Na het winnen van de Europa Cup II met Ajax in 1987 verhuist Van Basten voor het contractueel vastgelegde bedrag van 1,7 miljoen gulden naar AC Milan. Een peulschil in vergelijking met Ruud Gullit die vlak daarvoor voor 17 miljoen gulden van PSV naar Milan is verhuisd.

  Na een moeilijk eerste seizoen vol blessures, groeit Van Basten uit tot een publiekslieveling in Milaan. Het levert hem de troetelnaam "San Marco" op. Hij wint met Milan vier titels, drie keer Europa Cup I en twee wereldbekers. Door een aanslepende enkelblessure kan van Basten twee seizoenen niet spelen. In 1995 zet hij een punt achter zijn carrière.

  Een van de meest memorabele wedstrijden van Van Basten voor Milan is de Champions League-match tegen Göteborg. De Nederlander is de eerste speler ooit die vier keer scoort in een Champions League-wedstrijd. Bekijk zeker zijn derde goal, een omhaal van net binnen het strafschopgebied.

  Assistent-trainer Van Basten

  Als trainer scheert Van Basten voorlopig geen hoge toppen. Via Jong Ajax wordt hij bondscoach van Oranje. Nederland strandt onder bondscoach Van Basten op het WK 2006 in de achtste finales en bereikt de kwartfinales op het EK 2008.

  Daarna probeert Van Basten het bij Ajax, Heerenveen en AZ. Vorige maand maakte hij bekend een stapje terug te zetten als hoofdtrainer in Alkmaar omwille van gezondheidsproblemen. Hij is er op dit moment assistent van John van den Brom.

  Marco van Basten:

  • Geboortedatum: 31/10/1964
    
  • Geboorteplaats: Utrecht
    
  • Clubs: Ajax (1981-1987), AC Milan (1987-1995)
    
  • Caps voor Oranje: 58 (24 doelpunten)
    
  • Deelname EK: 1988, 1992
    
  • Deelname WK: 1990
    
  • Gouden Bal: 1988, 1989 en 1992