• home
 • video
 • pas verschenen

  Dopingzondaar Santambrogio gaat voor de paus koersen

  Santambrogio won in 2013 de veertiende Giro-rit met de hulp van epo.

  Mauro Santambrogio heeft onderdak gevonden bij Amore & Vita. De Oekraïense ploeg - gesponsord door Vaticaanstad - vergeeft de Italiaan, die positief testte in de Giro 2013.

  Toen Mauro Santambrogio in juni 2013 betrapt werd op doping, tweette de Italiaanse klimmer "Vaarwel wereld". Een afscheidstweet waarop heel wat bemoedigende reacties kwamen. Santambrogio bedankte de fans voor hun steun en zette zijn zwarte gedachten opzij.

  De Italiaan had in de Giro van 2013 een ritzege op zak gestoken (zie video) en zich op de negende plaats genesteld in het eindklassement.

  Met de hulp van epo, zo bleek nadien. Maar het continentale Amore & Vita vergeeft Santambrogio nu zijn dopingzonden. De ex-ploegmaat van Kevin Hulsmans biechtte immers alles op aan het CIRC, een onafhankelijke hervormingscommissie die "het duistere dopingverleden van het wielrennen analyseert en de rol van de UCI daarin bepaalt".

  Opvallend: het team waarbij hij volgend seizoen aan de slag gaat - Amore & Vita - wordt gesponsord door het Vaticaan in haar campagne tegen abortus en euthanasie. Eerder gaf Amore & Vita ook al dopingzondaars Rodolfo Massi en Jesus Maria Manzano een tweede kans.

  "Mauro wordt ons uithangbord in de strijd tegen doping", vertelt teambaas Ivano Fanini aan La Gazzetta dello Sport. "Als hij  knappe prestaties kan neerzetten zonder doping, is onze missie geslaagd."

  Retro Giro 2013: Nibali gunt Santambrogio de 14e rit