• home
 • video
 • pas verschenen

  19 topsporters genoemd in dossier van ozondokter

  Bij ozontherapie wordt het bloed van de sporter verrijkt met ozon.

  Het gerecht heeft zijn onderzoek afgerond naar een ozondokter uit Rotselaar. De raadkamer beslist of de zaak ook effectief voor de rechter verschijnt. Het Nieuwsblad heeft weet van 19 sporters die in het dossier genoemd worden. Zij hoeven geen gerechtelijke straf te vrezen, maar mogelijk wel een sportieve.

  De bal ging 2,5 jaar geleden aan het rollen toen het gerecht een dokter uit Rotselaar onder de loep nam. Veldrijder Tom Meeusen werd een tijdje op non-actief gezet omdat hij klant was bij de dokter.

  Die specialiseert zich vooral in ozontherapie, een omstreden behandeling waarbij bloed van een sporter wordt afgetapt, verrijkt met ozon en vervolgens weer ingespoten.

  "Volgens het antidopingdecreet heeft de bewuste arts volgens ons drie strafbare handelingen gepleegd", zegt Sarah Callewaert, woordvoerster van het parket in Leuven.

  "Ten eerste is er de ozontherapie, ten tweede zou hij bepaalde infusen toegediend hebben en ten slotte zou hij sporters geholpen hebben bij het overtreden van de dopingwet."

  "Op 14 november beslist de Raadkamer van Leuven of de zaak wordt overgeheveld naar de Correctionele Rechtbank. Die zal dan over de grond van de zaak oordelen."

  De 19 sporters, er worden geen concrete namen genoemd, staan niet terecht. Als de Vlaamse dopinginstanties de informatie van het gerecht krijgen, kunnen ze een procedure opstarten om de sporters eventueel disciplinair te straffen.

  Cooman: "Bloed toedienen sowieso verboden voor sporter"

  De ochtend belde met dokter Hans Cooman, die instaat voor de dopingcontroles van de Vlaamse Gemeenschap, voor meer duiding. "Het is voor sporters verboden om op eender welke manier bloed toegediend te krijgen. Ozontherapie is dus een dopingpraktijk en daar staan daar sportieve straffen tegenover."

  Wetenschappers betwijfelen of ozontherapie effect heeft. "Dat is niet relevant", verduidelijkt Cooman. "Maar als je als sporter denkt dat het niet werkt, waarom zou je het dan doen?"

  "Of het nu werkt of niet, het lijkt me sowieso niet bevorderlijk om als sporter met bloed te gaan klooien. Er zijn ook gevaren bij dit soort manipulaties. Er is ooit een voetballer overleden bij zo'n ozontherapie."