• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Plaetsen: "Wil weer een gezonde atleet worden"

  Begin oktober stortte de wereld van Thomas Van der Plaetsen in. De meerkamper werd op de hoogte gebracht van een positieve test, maar ontdekte dat de positieve plas veroorzaakt werd door een tumor in zijn teelbal. Sporza had een gesprek met de kranige Van der Plaetsen, die intussen geopereerd is. "Ik ga ervan uit dat ik snel weer kan trainen."

  "Ik mag eigenlijk niet klagen en voel me goed na de operatie", zegt Thomas Van der Plaetsen bij Sporza. Bij de meerkamper werd begin oktober een tumor weggehaald. Het gezwel bleek kwaadaardig, maar werd in een vroeg stadium ontdekt.

  Van der Plaetsen kondigde deze week aan dat hij voor een nabehandeling chemotherapie kiest. "Bij de tumor die ik had, is het risico op herval vrij groot. Ik wou dat niet meeslepen op training en in mijn leven. Ik heb beslist om voor iets meer zekerheid te gaan en om het zo vlug mogelijk achter mij te laten."

  Van der Plaetsen zal een behandeling van ongeveer drie weken volgen. De meerkamper hoopt zo snel mogelijk de training te hervatten, maar durft er geen datum op plakken.

  "Ik ga ervan uit dat ik vrij snel weer zal kunnen trainen. Ik hoor dat de meeste atleten die chemo gehad hebben, na een jaar weer topfit zijn. Ik hoop nog iets sneller terug te zijn en in de zomer aan enkele kampioenschappen mee te doen."

  "Dat is ambitieus, dat weet ik. Maar ik heb het gevoel dat ik die ambitie nodig heb om mij recht te houden en om deze periode door te komen."

  "Onmiddellijk op mijn echte niveau zitten, wordt natuurlijk moeilijk. Maar ik hoop dat ik volgende zomer het gevoel krijg dat ik weer een gezonde atleet ben. Medailles hoeven nog niet, ik wil gewoon weer met vertrouwen op de piste staan. Dan is het al geslaagd."

  "Het zit in mij gebakken om aan mijn toekomst als sporter te denken"

  Thomas Van der Plaetsen komt nog een keer terug op de zwarte bladzijde. Hij kreeg dopingbeschuldigingen naar het hoofd geslingerd. Onterecht, bleek een dag later.

  "Veel emoties kwamen toen samen. Een atleet wil zo'n brief (melding van een positieve test) nooit krijgen, maar er heerste ongeloof. Ik voelde me "gepakt". Ik wist dat ik niets gedaan had. "Het kan toch niet dat mij dit gelapt wordt", dacht ik."

  "Anderzijds had ik wel verwacht dat het nieuws snel in de media zou komen. Ik had ook weinig tijd om uit te zoeken wat er aan de hand was. Maar ik werd daarna door mijn familie goed afgeschermd van de media en had tijd om alles op een rijtje te zetten. Daarom ben ik nu vrij rustig, al zorgt de chemo wel voor twijfels."

  "Maar ik draag de heisa nu niet meer met mij mee. De huidige situatie is al lastig genoeg. Ik blijf rustig en probeer niet met wrange gevoelens terug te kijken op wat er is misgelopen."

  Heeft Van der Plaetsen, tot slot, nog altijd dezelfde focus op zijn sport? "Ik heb afgelopen week al vrij veel gesport en voel me opvallend goed. Dat is ook mijn levensstijl. Het zit in mij gebakken om aan mijn toekomst als sporter te denken. Dat wordt nooit aan de kant geschoven."