• home
 • video
 • pas verschenen

  Brändle breekt werelduurrecord van Voigt: 51,850 km

  Brändle deed zijn poging op de wielerbaan van de internationale wielerunie in Aigle.

  Matthias Brändle heeft met succes het werelduurrecord van Jens Voigt aangevallen. De 24-jarige Oostenrijker reed 735 meter verder dan Voigt eind vorige maand. Het nieuwe record staat op 51,850 km.

  Vorige maand nam Jens Voigt afscheid van het wielrennen met een nieuw werelduurrecord. Hij was de eerste die gebruik maakte van de nieuwe regel van de UCI die toelaat om een achtervolgingsfiets (met tijdritstuur) te gebruiken.

  Lang heeft de Duitser niet kunnen genieten van zijn record. Matthias Brändle reed in Aigle in Zwitserland, op de baan van de internationale wielerunie UCI, 735 meter verder dan Voigt.

  Brändle, drievoudig Oostenrijks kampioen tijdrijden, startte snel. De renner van IAM Cycling nam al snel een voorsprong op het schema van Voigt. Halfweg had hij een bonus van een minuut op de inmiddels gestopte Duitser.

  In het slotkwartier kreeg Brändle het nog zwaar, maar hij had nog net genoeg reserves om de afstand van Voigt (51,115 km) te verbeteren. Voor Brändle is het zijn meest spraakmakende overwinning. Afgelopen seizoen won hij wel al twee ritten in de Ronde van Groot-Brittannië.

  Door het toelaten van achtervolgingsfietsen wilde de UCI het werelduurrecord opnieuw in de aandacht plaatsen. Dat lijkt te lukken. Volgend jaar waagt ook Bradley Wiggins zich aan een recordpoging.

  Brändle: "Gelukkig waren er zoveel supporters"

  "Nu voel ik me geweldig, maar op de fiets was het heel zwaar", reageerde Brändle na zijn geslaagde recordpoging. "Na een half uur was ik zeker dat het zou lukken. Maar het was goed dat er zoveel mensen voor mij supporterden, want halverwege mijn poging had ik een moeilijk moment. Ik moest een paar rondjes gas terug nemen. 

  "Daarna kon ik mijn ritme opnieuw vinden. Hoe dichter je het uur nadert, hoe makkelijker het wordt omdat je weet dat het bijna gedaan is. Dan kan je de pijn beter verbijten."