• home
 • video
 • pas verschenen

  "Alle ogen op LeBron James bij Cleveland"

  LeBron James is (weer) een Cavalier.

  0 / 0

  LeBron James is (weer) een Cavalier.

  Het nieuwe NBA-seizoen trekt zich op gang. Sporting Telenet-commentator Dennis Xhaët blikt vooruit en vertelt bij Sporza welke sterren hoge ogen zullen gooien in het nieuwe seizoen. Er is meer dan LeBron James. Hij houdt ook "dunkmonster" Blake Griffin en de "Greek Freak" Giannis Antetokounmpo in de gaten.

  LeBron James, de beste speler ter wereld

  De zomertransfer was die van de grote vedette LeBron James van Miami naar Cleveland, de ploeg waar hij groot werd.

  "In het nieuwe NBA-seizoen zal iedereen daarom naar Cleveland kijken. LeBron James, viervoudig MVP en de beste speler ter wereld, keert terug naar zijn heimat in Cleveland. Hij won twee titels bij Miami en komt nu met meer ervaring weer thuis", zegt Xhaët.

  "Cleveland bouwde ook een sterk kern rond James, met de jonge Allstar Kyrie Irving en Kevin Love. Cleveland heeft zo een "Big 3", maar het is duidelijk dat James de kampioen en de leider is."

  "Cleveland is de grote favoriet in het oosten, maar verlies de Bulls niet uit het oog. Ik verwacht een tweestrijd tussen die ploegen."

  Blake Griffin: Springveer met monsterdunks

  Xhaët: "In Los Angeles zijn de LA Clippers nu de "ploeg van't stad". Ze onttroonden de Lakers en ik verwacht de Clippers helemaal bovenin."

  "De Clippers hebben Chris Paul op de pointguard, maar vooral Blake Griffin als attractie. Hij heeft een ongelofelijke sprongkracht, een springveer met monsterdunks."

  "Griffin creëerde een shot en zal alleen nog maar sterker worden. Hij zal de basketbalpuristen verrassen met zijn evolutie."

  "Nog in het westen wordt veel verwacht van Oklahoma City, de ploeg van Kevin Durant, die vorig seizoen de MVP was. Maar die staat nog anderhalve maand aan de kant met een breukje in zijn voet. Daarnaast heeft Oklahoma zich niet versterkt en ik denk dat ze tekort zullen komen."

  "Rose kan de Bulls alleen maar beter maken"

  NBA-commentator Xhaët kijkt ook watertandend uit naar de prestaties van de Chicago Bulls, de uitdagers van Cleveland in het oosten: "Bulls-coach Tom Thibodeau heeft een goeie organisatie neergezet. De mentaliteit en vechtlust bij de Bulls is ongelofelijk. En dan moet Derrick Rose nog opnieuw zijn plaats innemen."

  "De aanwezigheid van Rose wordt heel belangrijk. Hij miste heel veel matchen door twee zware knieblessures op een rij. Ook al is hij nog maar 25, het blijft afwachten hoe hij zal terugkeren. Hoe dan ook, Rose kan de ploeg alleen maar nog beter maken."

  Bryant en de Spurs, de "oudjes"

  Verlies ook de regerend kampioen, de San Antonio Spurs, niet uit het oog. "Ze blijven zichzelf jaar na jaar heruitvinden", vertelt Dennis Xhaët.

  "Ze worden al jarenlang afgeschreven als te oud en versleten, maar ze speelden op weg naar de titel teambasketbal zoals nog nooit vertoond. Duncan en Ginobili gaan al naar de 40 toe, maar staan er elk jaar weer. Er moet opnieuw rekening gehouden worden met de Spurs."

  "Bij de LA Lakers komt Kobe Bryant terug na twee zware blessures. Dat is op zijn 36e niet evident. Hij is een absoluut toptalent en zal wel weer voor mooie cijfers zorgen."

  "Maar Bryant wordt niet goed omringd. Met het oude gezegde "Offense wins games, defense wins championships" in gedachten, denk ik dat de Lakers zullen tekortschieten."

  Hou de "Greek Freak" in de gaten

  Dennis Xhaët pikt er ook nog een "rijzende ster" uit: "Een leuke naam die ik in de gaten ga houden is Giannis Antetokounmpo, een 19-jarige Griek bij de Milwaukee Bucks. Zijn bijnaam is "The Greek Freak". Hij groeide vorig jaar nog 6 cm tot 2,11 meter in zijn eerste NBA-seizoen. Hij kan alles en is zonder twijfel een topper in wording."