• home
 • video
 • pas verschenen

  40 jaar Rumble in the Jungle: herbeleef de bekendste boksmatch ooit

  De fatale stoot die Foreman op de knieën kreeg.

  40 jaar geleden stonden in Kinshasa de twee grootste zwaargewichtboksers aller tijden, Ali en Foreman, tegenover elkaar in wat een van de meest memorabele boksmatchen uit de geschiedenis zou worden. Ali vloerde Foreman in ronde 8, Mobutu zag dat het goed was.

  Voor aanvang van de match gaven weinig kenners een cent voor de kansen van Muhammad Ali tegen George Foreman. Foreman had in zijn laatste gevechten al zijn tegenstanders aan flarden geslagen, terwijl de carrière van de 7 jaar oudere Ali op de terugweg leek.

  Maar de grootste bokser aller tijden liet zijn vuisten én zijn mond opnieuw spreken als vanouds. De overmoedige Foreman trapte in de val die Ali had opgespannen en ging in de achtste ronde tegen het canvas.

  Omdat de wedstrijd door de Zaïrese potentaat Mobutu voor 12 miljoen dollar naar zijn straatarme land werd gehaald, werd het gevecht The Rumble in the Jungle gedoopt. Een jaar later zou Ali ook met zijn andere rivaal, Joe Frazier, afrekenen in de befaamde Thrilla in Manila.

  Jean-Marie Dedecker over The Rumble in the Jungle in Niet te wissen

  Hoogtepunten Rumble in the Jungle (Engels commentaar)

  Jan Van den Berghe haalt herinneringen op aan de Rumble in the Jungle