• home
 • video
 • pas verschenen

  Oud-KVM-speler Ingesson (46) verliest strijd tegen kanker

  Klas Ingesson was begin jaren 90 een van de vaste pilaren Achter de Kazerne.

  Droevig nieuws uit Zweden: oud-international Klas Ingesson (46) is overleden aan de gevolgen van bloedkanker. Begin jaren 90 was de Zweed een vaste waarde op het middenveld van KV Mechelen. "Een crème van een man", weet toenmalig KVM-coach Fi Vanhoof.

  In 2009 raakte bekend dat Klas Ingesson aan een vorm van leukemie leed. Een jaar later werd hij na een stamceloperatie genezen verklaard, maar begin vorig jaar keerde de ziekte terug.

  Ingesson maakte tussen 1990 en 1993 het mooie weer Achter de Kazerne. Nadien beleefde de middenvelder topjaren bij PSV, Sheffield Wednesday, Bari, Bologna, Marseille en Lecce.

  In totaal droeg de Zweed 57 keer het shirt van zijn land en maakte hij 13 goals. Met Zweden nam Ingesson deel aan de WK's van 1990 en 1994 (waar Zweden derde werd) en het EK van 1992.

  Tot voor kort was Ingesson, ondanks zijn ziekte, coach van IF Elfsborg (foto). Vorig seizoen speelde het team twee keer tegen Standard in de groepsfase Europa League. Thuis speelde Ingesson 1-1 gelijk, in Luik kwam Elfsborg met 3-1 winnen.

  "Hij lag erg goed in de groep"

  Fi Vanhoof, nu technisch directeur in Mechelen, was begin jaren 90 de coach van KV. "We zagen Klas Ingesson voor het eerst tijdens een winterstage op de Canarische Eilanden. Hij speelde voor Göteborg en viel meteen op door zijn manier van spelen, door zijn 1,90 meter en door zijn blonde haardos."

  "Ingesson was een man van de wereld. Hij voelde zich meteen thuis in Mechelen. Na een aantal maanden sprak hij al perfect Nederlands. René Eijkelkamp was zijn beste vriend."

  "Hij lag erg goed in de groep, hij was een crème van een man. En als voetballer was hij een van de toppers van KV Mechelen. Ingesson maakte het spel en scoorde elk seizoen 10 tot 15 doelpunten. Met zijn gestalte, zijn kracht en zijn loopvermogen was hij van enorme waarde voor de ploeg."

  "Na zijn periode in Mechelen heb ik nog vaak contact met hem gehad over Scandinavische spelers. Ik wist dus dat het erg slecht met hem ging. Hij heeft zich even afgeschermd van de buitenwereld, maar onlangs hebben we nog getelefoneerd."

  Klas Ingesson bij KV Mechelen

  Een van zijn vele penalty's

  10 november 1990: STVV - KV Mechelen (0-3)

  Nog een strafschop

  8 december 1990: KV Mechelen - Germinal Ekeren (2-1)

  Zijn eerste veldgoal

  15 december 1990: KV Mechelen - Lierse (2-0)

  Zijn mooiste doelpunt: drie man voorbij en stiften

  28 september 1991: KV Mechelen - Cercle Brugge (6-0)

  Pruimtabak

  Klas Ingesson  was naast de penaltynemer ook de man van de pruimtabak in Mechelen. Tijdens wedstrijden stak hij een reepje  snus - zoals het in Zweden heet - onder zijn bovenlip. Ploegmaat en huidig Club Brugge-coach Michel Preud'homme nam die gewoonte over van Ingesson.