• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ook zonder Swings kunnen we medailles halen"

  De Belgische skeelerdelegatie is vertrokken naar Argentinië, waar volgende week het WK begint. Op de vorige toernooien schonk Bart Swings ons land altijd medailles, maar deze keer is hij er niet bij. Swings bereidt zich volop voor op het schaatsseizoen.

  "Het is natuurlijk jammer dat Bart er niet bij is", zegt bondscoach Frank Fiers bij Sporza. "Met hem hebben we een garantie op medailles en de andere atleten kunnen zich aan zijn aanwezigheid optrekken."

  Swings geeft de voorkeur aan het langebaanschaatsen. Binnenkort staan er twee belangrijke wereldbekerwedstrijden op het programma en daarin wil de Leuvenaar meteen scoren.

  "Dat Bart niet naar het WK trekt, is nochtans geen kwestie van motivatie", legt Fiers uit. "De internationale schaats- en skeelerfederatie maken er gewoon een potje van. Het kan toch niet dat het WK skeeleren georganiseerd wordt op het moment dat het schaatsseizoen al bezig is."

  "Ik begrijp de beslissing van Bart wel", zegt Fiers nog. "Volgend jaar wordt het WK in september gereden en dan zal hij er wel weer bij zijn. Maar het is niet zo dat we zonder Bart geen medailles kunnen halen."

  Tas: "Voorlopig is schaatsen geen prioriteit"

  Voor die medailles rekent Fiers onder meer op Sandrine Tas, een tweedejaars juniore, die vorig jaar al twee individuele medailles won op het WK.

  "Ik heb een heel goed EK gehad en mijn verwachtingen voor het WK dit jaar zijn hoog. Ik zou graag beter doen dan mijn twee medailles van vorig jaar."

  "Het klopt dat het WK anders is als Bart Swings meegaat. Dan is het respect voor onze ploeg meteen veel groter. Maar we zullen ons mannetje wel staan."

  "Of ik zelf een overstap naar het schaatsen overweeg? Voorlopig wil ik mijn ambitie waarmaken om alles te winnen in het skeeleren. Misschien dat ik het ooit wel probeer in het schaatsen, maar dat is nu nog geen prioriteit."