• home
 • video
 • pas verschenen

  Wellens: "Nog eens winnen zou schitterend zijn"

  De hoogdagen van Bart Wellens zijn al eventjes voorbij. De tweevoudige wereldkampioen, intussen al 36 jaar, kon de voorbije jaren nauwelijks een cross winnen. Maar Wellens duikt nog altijd met evenveel plezier het veld in. Sportweekend zocht uit wat hem drijft.

  Bart Wellens finishte gisteren in Meulebeke op de 11e plaats. Wellens, in 2003 en 2004 wereldkampioen, kan de jongste jaren slechts een figurantenrol opeisen. Maar Wellens fietst nog altijd met evenveel passie.

  "Nog eens een veldrit winnen zou schitterend zijn, maar ik weet hoe moeilijk het is. Ik hoop dat ik het nog kan, maar dan moet alles meezitten: een goeie dag en het juiste parcours."

  Wellens was in zijn jongere jaren een veelwinnaar. Kan hij zich neerleggen bij zijn huidige bijrol of ligt hij daar wakker van? "Neen, die periode is voorbij", zegt Wellens.

  "Ik had er vroeger problemen mee dat de anderen beter waren dan ik. Maar ik denk dat veel renners die hetzelfde zouden meemaken als ik, al gestopt zouden zijn."

  Wellens lijkt, in tegenstelling tot generatiegenoot Nys, het winnen dus volledig verleerd. Zijn verklaring: te gretig in het verleden. "In je goeie jaren wil je niet met één minuut voorsprong winnen, maar met drie minuten."

  "Je gaat er vol voor, maar dat is mijn probleem geweest. Ik wilde te veel. Ik weet dat dat mij nu "de duivel aandoet". Maar dat is nu eenmaal zo. Zolang ik het graag doe, ga ik er mee door. Hoe moeilijk dat ook is."

  Wellens wisselt zijn recept: "Pannenkoeken"

  Bart Wellens was altijd een kleurrijk figuur in het crosswereldje. Zijn succesrecept in het verleden: een duifje als krachtvoer. Maar Wellens gooit het tegenwoordig over een andere boeg. In Meulebeke stonden er pannenkoeken op het menu.

  "Ik doe niet meer steeds hetzelfde. Ik doe elke cross iets anders: rijst, pasta, sandwiches of pannenkoeken. Als je een heel seizoen elke week hetzelfde moet eten, steekt dat tegen."