• home
 • video
 • pas verschenen

  Keet treurt om doodgeschoten vriend: "Wapenwet moet strikter"

  Darren Keet (r) en Senzo Meyiwa (l) werken samen bij Zuid-Afrika.

  Zuid-Afrika is in rouw na de gewelddadige dood van Senzo Meyiwa, doelman van de Zuid-Afrikaanse nationale ploeg. Radio 1 belde met Darren Keet, doelman bij Kortrijk en tweede keeper bij de Bafana Bafana. De twee waren vrienden. "Dit is triest en schokkend nieuws", zegt Keet. "Er moet iets gebeuren aan de wapenwet in mijn land."

  Keet is net als veel Zuid-Afrikaanse en Afrikaanse voetballers zwaar onder de indruk van de dodelijke schietpartij. "Dit is triest nieuws, dat veel mensen binnen en buiten Zuid-Afrika raakt."

  "Het is ook schokkend om te weten dat zoiets zo makkelijk kan gebeuren bij eender wie, je vriend of een respectabel iemand in Zuid-Afrika."

  Keet en Meyiwa waren concurrenten bij Zuid-Afrika. "We werden vrienden, want we zijn doelmannen. Die hebben altijd een sterke band."

  "We werkten al enkele jaren samen en de voorbije twee interlandperiodes waren we samen. We kennen elkaar goed. Het is triest dat onze vriendschap eindigt, maar de herinnering blijft voor altijd en die is mooi."

  Er is meer duidelijkheid over wat er juist gebeurd is: twee gewapende mannen drongen het huis van zijn vriendin binnen, waar Meyiwa met nog wat vrienden was. "Ze vroegen om ons geld en onze telefoons. Toen ze wilden ontsnappen, probeerden we hen nog tegen te houden en toen schoten ze Senzo neer", doet een aanwezige vriend het verhaal.

  "Wapenwet moet strikter"

  Wapengeweld is een groot probleem in Zuid-Afrika, waar jaarlijks 17.000 mensen worden vermoord. Keet waar het schoentje wringt: de wapenwet. "Niet de wapenwet op zich is een probleem, maar de toepassing en de handhaving ervan. De politie en de personen die daarvoor verantwoordelijk zijn, moeten strikter te werk gaan."

  "Ik vind dat de politie haar job moet doen en de Zuid-Afrikanen moet beschermen. Zonder die strikte aanpak is er makkelijker en meer criminaliteit.”

  Keet verwijst ook naar de schietpartij, waarbij de paralympische atleet Oscar Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp vorig jaar doodschoot. "De straffen na misbruik van de wapenwet zijn niet strikt genoeg. Het is te makkelijk om de wet te misbruiken. Hopelijk verandert er nu iets."