• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat na Standard-Zulte Waregem: 1-2, 0-5 of alsnog uitspelen?

  De harde kern van Standard bezet de hoofdtribune van Sclessin.

  Standard-Zulte Waregem is voortijdig stopgezet door ref Bart Vertenten. Een eerste keer na 80 minuten omdat de harde kern van Standard de hoofdtribune van Sclessin bestormde bij een 0-1-achterstand. De match kon nog voortgaan, maar werd kort voor het einde definitief stopgezet. "Ik kon de veiligheid van de spelers niet meer waarborgen", zegt Vertenten. Ten vroegste volgende week dinsdag spreekt de Geschillencommissie zich uit over de match.

  Tien minuten voor het einde brak de harde kern een aantal stadionzitjes af en probeerde zich een weg te banen richting het bestuur. Voorzitter Duchâtelet had toen de hoofdtribune al verlaten.

  Een deel van de Luikse aanhang riep ook luidkeels om het ontslag van trainer Luzon. Scheidsrechter Vertenten vond het niet verantwoord nog verder te voetballen en stuurde de spelers naar binnen.

  Na een tiental minuten was de rust weergekeerd en kon er weer gevoetbald worden. Zulte Waregem maakte er nog 0-2 van en Mpoku meteen daarna 1-2. Toen Mpoku snel wou aftrappen, vloog er nog een stoeltje het veld op en hield Vertenten het voor bekeken.

  Na de match beschermde de oproerpolitie de ingang van de VIP-tribune tegen boze fans. De persconferentie en de interviews in de mixed zone werden afgelast.

  Ref Vertenten: "Zaak voor commissie"

  Scheidsrechter Bart Vertenten aarzelde niet om de match kort voor het einde stop te zetten. "Toen we de eerste keer van het veld stapten, vond ik dat de veiligheid van de spelers niet meer gewaarborgd kon worden", zegt Vertenten.

  "We gaven een publieke waarschuwing mee met de melding dat de wedstrijd bij een nieuwe actie definitief zou worden gestaakt worden."

  "Als er dan weer een stoel op het veld gegooid wordt, is de veiligheid van de spelers weer in het gedrang. We hebben als team beslist om de match te stoppen. De gevolgen hiervan zijn voor de commissie."

  "Ik maak een objectief rapport op van de feiten, maar de beelden spreken voor zich. Het is aan de commissie om nu te beslissen."

  Wat nu?

  Omdat de match gestaakt en niet afgefloten is, zal Zulte Waregem nog even moeten wachten op zijn drie punten. Pas volgende week dinsdag doet de Geschillencommissie van de voetbalbond een uitspraak over de match. Er zijn vier mogelijkheden:

  • Er verandert niets: Zulte Waregem wint met 1-2
  • Standard krijgt een forfaitnederlaag (0-5) aan de broek
  • De laatste minuten van de match worden alsnog gespeeld
  • De hele match wordt herspeeld

  Foto's uit een kolkend Sclessin