• home
 • video
 • pas verschenen

  Bart Swings wint eerste schaatswedstrijd van het seizoen

  Swings, hier in actie op het WK, deed het niet slecht in zijn eerste race.

  Bart Swings heeft vrijdag op het testevent in het Duitse Inzell de 3.000 meter gewonnen in 3'44"40. Daarmee was onze landgenoot drie seconden sneller in vergelijking met vier weken geleden in het Nederlandse Heerenveen.

  De Nederlander Rutger Tijssen, de nieuwe schaatstrainer van Swings, sprak van "een prima trainingsrace". Swings kwam in de laatste rit van de weinig geschaatste drie kilometer uit tegen één van zijn trainingspartners, de Let Haralds Silovs, die in 3'46"05 tweede werd.

  Eerder op de avond had Swings een matige 500 meter geschaatst: 38"03. Twee belangrijke tegenstanders van Swings, de Nederlanders Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, troffen elkaar op de 5.000 meter. Blokhuijsen won met groot verschil in 6'23"53.

  Jelena Peeters, de beste Belgische schaatsster, eindigde op de 3.000 meter als derde in 4'12"85. Met die tijd moest ze enkel de Nederlandse Marije Joling en de Tsjechische Martina Sablikova voorlaten. Op de 500 meter kwam ze ten val.