• home
 • video
 • pas verschenen

  Janssens: "Sportieve cel bemannen met ervaren mensen"

  De supporters van Genk zitten samen in een hoek van de Cristal Arena.

  Het bestuur van Racing Genk heeft met de supporters gepraat. De fans lieten luid en duidelijk horen dat ze niet tevreden zijn. Ze vroegen nogmaals het ontslag van technisch directeur Gunter Jacob. Dat oud-spelers Koen Daerden en Dimitri De Condé de sportieve cel versterken, stemde hen wel tevreden.

  480 supporters van Racing Genk zaten samen in een hoek van de Cristal Arena voor een overleg met o.a. voorzitter Herbert Houben en directeur Patrick Janssens. Aanvoerder Thomas Buffel zette zich tussen de supporters, assistent-trainer Pierre Denier kreeg een staande ovatie.

  Janssens wilde erg graag de vragen van de supporters beantwoorden, maar de fans gaven hem niet de kans om uit te spreken. Ze kregen niet de antwoorden die ze wilden en joelden de ex-burgemeester van Antwerpen uit.

  De vraag van de fans om meer lokale betrokkenheid werd ingewilligd met de aanstelling van oud-spelers Koen Daerden (foto) en Dimitri De Condé in de sportieve cel. De supporters lieten meteen weten dat ze er ook graag graag voormalig verdediger Domenico Olivieri bij willen.

  "Ploeg creëren waarin de fans zich kunnen herkennen"

  "We zijn er ons van bewust dat we bij het sportieve beleid meer mensen met sportieve ervaring moeten betrekken. Daarom heeft het bestuur dan ook beslist om Daerden, De Condé, Roland Janssen en trainer McLeish op te nemen in de sportieve cel", laat Janssens optekenen in Het Belang van Limburg.

  "Als we de sportieve commissie zo bemannen, moeten we op termijn weer een ploeg krijgen waar de fans zich in kunnen herkennen. Dat is onze bedoeling."

  Olivieri (foto) is daar dus niet bij en dat is voor de fans een doorn in het oog. Volgens hen kunnen hij en technisch directeur Jacob niet door één deur.

  Daarop reageert Houben als volgt. "Olivieri is ooit gevraagd om te zetelen in de sportieve commissie. Hij heeft dat niet willen doen. We zullen hem vragen of die beslissing iets te maken heeft met de aanwezigheid van Jacob."

  "Percentage mislukkingen is niet groter dan bij andere topclubs"

  De fans vroegen opnieuw om het ontslag van technisch directeur Gunter Jacob (foto), die niet aanwezig was op de supportersavond. Ze achten hem verantwoordelijk voor de sportieve malaise van de club.

  "Wij hebben in het bestuur de afweging gemaakt of we Jacob aan boord moeten houden. Wel, wij zien naast een aantal negatieve ook een reeks positieve punten. Die heten Benteke, Koulibaly en Kabasele."

  Houben voegt daar nog aan toe. "Het is in het voetbal moeilijk een TD te vinden die bij elke transfer scoort. Ons percentage mislukkingen is niet groter dan bij andere topclubs."

  Er was ook een discussie over het sfeervak. De diehards vinden dat ze hun team in een kooi moeten volgen. Patrick Janssens zei daar in vertrouwen over te willen praten met de politie en de supporters om daar verandering in te brengen. Toen de directeur van Racing Genk over de stadionverboden begon, ontstond er veel tumult. Enkele supporters verlieten het stadion.

  De supportersclubs gaven overigens nog mee dat er een boycot komt. Ze droegen een doodskist het stadion in, die symbool stond voor de teloorgang van de sfeer. Pas als het bestuur ingrijpende veranderingen doorvoert, zullen ze hun ploeg verbaal weer ondersteunen.

  Janssens: "Geluisterd naar de bekommernissen van de fans"

  Patrick Janssens reageerde na de bijeenkomst nog voor de Sporza-camera. "We stonden geregeld in een echte schiettent, maar dat wisten we vooraf. De sfeer in de club is niet goed en de relatie met de supporters ligt moeilijk. Dan kan zo'n avond wel woelig worden", zegt hij.

  "Ik denk dat de supporters hun hart hebben kunnen luchten. Of de situatie hierdoor zal verbeteren, durf ik niet te zeggen. We hebben wel een aantal veranderingen doorgevoerd. Met de uitbreiding van de sportieve commissie tonen we dat we geluisterd hebben naar de bekommernissen van de supporters."

  Begrijpt Janssens dat er volgens vele fans geen sprake meer is van "het echte Genk"? "We moeten terug naar onze waarden: de sterke band met de regio, de jeugdwerking laten doorstromen en spelers aantrekken die bij de club passen. Zij moeten onze werkkracht en mentaliteit tonen."

  Over het door de fans gevraagde ontslag van Gunter Jacob: "Als club hebben we een dieptepunt bereikt. We hebben samen fouten gemaakt, we moeten die samen oplossen. Maar dingen doen die me gewoon populair zouden maken, vind ik onverstandig."