• home
 • video
 • pas verschenen

  "UCI bevoordeelt de Belgische veldrijders"

  Op het WK in Koksijde 2012 kleurde de top zeven Belgisch.

  Met de Caubergcross gaat zondag de Wereldbeker van start, waar sinds dit seizoen de top 50 van de UCI-ranking automatisch startrecht krijgt. "En er staan bijna 20 Belgen in de top 50", zegt Nederlands bondscoach Johan Lammerts. "Deze regel gaat ten koste van de internationalisering van de sport."

  De Wereldbeker veldrijden is sinds dit seizoen drastisch hervormd. Automatisch startrecht is er alleen voor veldrijders die in de top 50 van de UCI-ranking vertoeven.

  En dat is dik tegen de zin van Nederlands bondscoach Johan Lammerts (foto)."De UCI wil met deze regel dat er meer renners gaan strijden om in de top 50 te komen", zegt Lammerts aan de NOS.

  "Ze willen dat er meer renners gaan deelnemen aan de internationale wedstrijden, de crossen die qua niveau onder de wereldbeker zitten. Maar ik verwacht niet dat dat gaat gebeuren. Deze regel bevoordeelt alleen maar de Belgen."

  "Er staan immers bijna twintig Belgen in de top 50 van de UCI-ranking. Dit gaat gewoon ten koste van de internationalisering van de veldritsport."

  Een internationalisering die in 2012 bijzonder ver af was tijdens het wereldkampioenschap in Koksijde. In de top zeven blonken toen enkel Belgische vlaggetjes (zie video hieronder).

  Retro 2012: Albert wordt wereldkampioen voor 6 landgenoten

  Van den Abeele: "13 Belgen verdienen het om mee te doen"

  Lammerts deed ondertussen zijn beklag bij de UCI, maar ving bot. "Er komen inderdaad meer Belgen aan de start", zegt UCI-coördinator Peter Van den Abeele. "Maar die dertien Belgen zijn wel allemaal profs."

   

  "Ze staan in de top 50 en verdienen het om mee te doen. Bovendien kan elke federatie het aantal renners aanvullen tot acht, ook al pronken ze niet in de top 50."

  Er staan ook tal van Belgische beloften bij de beste 50 renners van het UCI-klassement, zoals Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout. Net als Mathieu van der Poel (19) kiezen zij voor de Wereldbeker bij de beloften.

  "We zullen het nieuwe systeem evalueren aan het einde van het seizoen. Maar onze nieuwe regel kan toch nog niet afgeschoten worden, voordat de wedstrijden begonnen zijn. We moeten eerst het hele seizoen afwachten."