• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet is voor u de verdiende Flandrien

  Ook voor u is Greg Van Avermaet de Flandrien van 2014. Dat blijkt uit onze bevraging. Opvallend: u schat het jaar van Tim Wellens hoger in als dat van Gilbert en Boonen.
  1. Van Avermaet 62,76%
  2. Wellens 11,16%
  3. Gilbert 8,96%
  4. Vanmarcke 5,30%
  5. Boonen 4,25%
  6. Wallays 1,87%
  7. Van Asbroeck 1,72%
  8. Debusschere 1,47%
  9. Bakelants 1,27%
  10. Stuyven 1,24%


  Totaal aantal stemmen: 12.272

  Jan Bakelants

  Driemaal is scheepsrecht dacht Jan Bakelants tijdens de Dauphiné. In de zesde rit stortte taaie Jan zich voor de derde keer op een rij in het offensief. Een goede zet, want de OPQS-renner stak de rit op zak in de "kleine Tour de France". Hij verzekerde zich daarmee ook van een ticket voor de echte Tour, waar Bakelants in tegenstelling tot 2013 geen brokken kon maken.

  Tom Boonen

  Vroeg op het seizoen kraaide Tom Boonen al victorie binnen de landsgrenzen. De kopman van Omega Pharma-Quick Step pronkte op het podium van Kuurne-Brussel-Kuurne met een pluchen ezel, maar komt daarna enkele tenen tekort in het voorjaarsgewoel. Op het BK moest Boonen vrede nemen met brons, net als op het WK ploegentijdrit. "Tornado Tom" sloot het seizoen af met het heuglijke nieuws dat hij en Lore een tweeling verwachten.

  Jens Debusschere

  De Belgische driekleur ging dit seizoen - ietwat verrassend? - naar Jens Debusschere. De schoonbroer in spe van ploegmaat Jürgen Roelandts - Debusschere is samen met de zus van Roelandts - liet de tricolore daarna meteen blinken in de Ronde van Wallonië. In zijn laatste vijf wedstrijddagen was Debusschere zelfs niet meer weg te slaan uit de top drie.

  Philippe Gilbert

  In de slotkilometers van het WK reed Philippe Gilbert zich compleet lazarus voor land- en ploeggenoot Van Avermaet. Een mooi gebaar van de winnaar van de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl die 2014 met bruisende champagne mocht afsluiten in de Ronde van Peking.

  Jasper Stuyven

  In dienst van leermeester Fabian Cancellara liet de jonge Jasper Stuyven geregeld zijn snoetje zien tijdens het voorjaar. Maar toen hij tijdens de Vuelta voor eigen rekening mocht rijden, verwierf hij pas echt bekendheid bij het grote publiek. Stuyven nestelde zich zeven keer in de top tien en greep maar net naast een WK-ticket.

  Tom Van Asbroeck

  "De regelmatigste Belgische renner dit seizoen", zegt Walter Planckaert. En de statistieken kunnen de pater familias van Topsport Vlaanderen-Baloise niet tegenspreken. Tom Van Asbroeck eindigde liefst veertig keer in de top tien en veroverde de eindzege in de Europe Tour. Van Asboreck mocht ook twee keer zijn handen in de lucht gooien. Hij won de vierde rit in de Ronde van Wallonië en hij was de beste in de Grote Prijs Cholet-Pays de Loire.

  Greg Van Avermaet

  Op de Vesten kletste Greg Van Avermaet iedereen uit het wiel tijdens de Eneco Tour. Eindelijk bingo voor de BMC-Belg die eerder in het jaar tweede werd in de Omloop het Nieuwsblad, de Ronde van Vlaanderen en de tweede Tourrit. Na zijn zege in Geraardsbergen mocht Van Avermaet zijn vuisten ook ballen in de GP van Wallonië en de GP Impanis-Van Petegem.

  Sep Vanmarcke

  Om zijn kasseigevoel aan te scherpen sliep Sep Vanmarcke de week voor Parijs-Roubaix op een bed van kasseien. De lange Belkin-Belg verzamelde uiteindelijk zes top-5-plaatsen tijdens de voorjaarsklassiekers: derde in de Ronde van Vlaanderen en Kuurne-Brussel-Kuurne, vierde in Parijs-Roubaix, de Omloop het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem en vijfde in de E3 Prijs.

  Jelle Wallays

  Parijs-Tours winnen bij de beloften en de profs. Wie kan dat zeggen? Jelle Wallays is voorlopig de enige die dat huzarenstukje voor elkaar kreeg. Wallays toonde lef en pokerde door niet meer over te nemen bij Voeckler. Een knap staaltje koerstact, waarop ploegleider Walter Planckaert bijzonder trots was.

  Tim Wellens

  Met veel grinta en tonnen durf ontbolsterde Tim Wellens helemaal in 2014. In de Giro graaide hij twee keer net naast de lotto (Wellens werd twee keer tweede), maar op La Redoute was het wel prijs. De basis voor zijn eindzege in de Eneco Tour. In de Ronde van Lombardije zette hij zijn jaar van de doorbraak in de verf met een knappe vierde plaats.