• home
 • video
 • pas verschenen

  Protesteren? Witte kaart en 10 minuten op de strafbank

  Dit protest kan Thomas Müller 10 minuten speeltijd kosten.

  In zijn boek "Parlons football" stelt Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond, enkele opmerkelijke reglementswijzigingen voor: een witte kaart, vijf in plaats van drie wissels per wedstrijd en geen leeftijdsgrens voor scheidsrechters meer.

  De voorstellen van Michel Platini

  1. Vijf wissels per wedstrijd

  Nu mag een coach drie spelers wisselen, Michel Platini (foto) wil daar vijf van maken. Die twee extra wissels moet de coach wel tijdens de pauze doorvoeren.

  "Anders ligt de wedstrijd te vaak stil", weet Platini ook. Met die twee wissels tijdens de rust moet een coach zijn plan of tactiek sneller kunnen omgooien.

  2. Protesteren? Witte kaart en 10 minuten strafbank

  Michel Platini houdt niet van protesterende spelers. "Een epidemie", noemt de UEFA-voorzitter het. Daarom wil hij een witte kaart invoeren. Een speler die wit onder zijn neus geschoven krijgt, mag tien minuten niet deelnemen aan het spel. Platini haalt de mosterd bij andere ploegsporten als handbal, rugby en hockey, waar een tijdstraf al langer bestaat.

  3. Schaf leeftijdsgrens scheidsrechters af

  Nu moeten scheidsrechters vaak in volle fleur stoppen wegens te oud. Daar wil Michel Platini komaf mee maken. De oud-doelpuntenmaker van Juventus wil de scheidsrechters niet meer beoordelen op hun leeftijd, wel op hun competentie en fysieke kwaliteiten.

  Nog een voorstel van Platini: "In wedstrijden met vijf scheidsrechters mogen de assistenten naast het doel zich ook op het veld begeven, indien nodig."

  4. Strafschop en geel of rood en vrije trap

  De laatste verdediger die een fout begaat, riskeert nu een penalty, een uitsluiting én een schorsing. Te veel vindt Michel Platini. Zijn voorstel: strafschop en geel voor een fout binnen de 16, rood en vrije trap buiten het strafschopgebied.