• home
 • video
 • pas verschenen

  Joël Roelants keert in rolstoel terug naar het motorcross

  Joël Roelants kwam eerder dit jaar zwaar ten val in Italië

  0 / 0

  Joël Roelants kwam eerder dit jaar zwaar ten val in Italië

  2014 is niet het jaar geworden van Joël Roelants. De 25-jarige motorcrossers raakte na een zware crash in Italië verlamd tot aan zijn borst. Deze zomer keerde hij terug naar zijn geliefde sport en dat was best emotioneel. Het programma 'De zomer van 2014' volgde hem.

  Twee maanden na zijn crash gaat Joel Roelants een kijkje nemen op de cross in Keiheuvel (Balen). Daar mag hij een prijs overhandigen. "De Joël Roelants-trofee", vertelt hij met enige trots. "Die wordt uitgereikt aan de winnaar van de MX2-klasse."

  "Zenuwachtig ben ik niet, al is het redelijk snel dat ik terugkeer naar het crossparcours. Motorcross is datgene wat ik het liefste deed in mijn leven, ik weet dus niet welke emoties ik zal voelen bij mijn terugkeer. Ik ben echt benieuwd om iedereen terug te zien."

  Roelants is dan al een maand aan het revalideren. "Ik leer opnieuw stappen. Het is te zeggen: mezelf verder heffen met mijn armen. Ik hoop dat mijn armen mijn nieuwe benen worden."

  Toch leert hij dat het nieuwe leven niet altijd evident is. In- en uit de auto stappen is daar een voorbeeld van. "In het begin oefende ik met een plank. Je moet vooral zorgen dat je achterwerk niet schuurt, want dan ontstaan er wonden. Ik was er al redelijk snel mee weg. Maar waar ik vooral moet aan aanpassen, is het feit dat ik overal trager bent."

  "Korte pijn en dan zien we wel"

  De vader van Joël vindt het verstandig om zich snel te laten zien in het motorcross. "Ik vind het beter dan thuis rond te lopen en niet weten wat te doen. Beter nu de confrontatie aangaan dan later."

  "Hij wil er zelf ook zo snel mogelijk door. Dan kan hij het beter een plaats geven", zegt Michelle, de vriendin van Roelants

  "Vorig jaar was ik hier in Balen tweede in mijn reeks. Iedereen die hier rijdt, hield ik toen achter mij", denkt Roelants even terug aan vorig jaar. "Het is plezant om te weten dat ik hier had kunnen winnen. Anderzijds is het frustrerend, want ik had er graag bij geweest."