• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League: "Waar gaat de winst van het Eurostadion heen?"

  Michel Dupont (rechts) is de spreekbuis van de eersteklassers.

  De Pro League heeft op de voetbalbond verduidelijking gevraagd over het dossier van het nationale stadion. "We willen totale transparantie in het stadiondossier", zegt CEO Michel Dupont. "Wij zullen dat stadion huren", maakt bondsvoorzitter François De Keersmaecker duidelijk. "En Anderlecht zal dat ook moeten doen."

  De plannen voor een nationaal stadion, dat ook door Anderlecht gehuurd zou worden, zetten kwaad bloed bij heel wat andere eersteklasseclubs. In een gesprek van een uur met Steven Martens (CEO) en François De Keersmaecker (voorzitter) werden heel wat vragen gesteld.

  "Wij eisen totale transparentie", zegt Michel Dupont, de spreekbuis van de Pro League. "Niet alleen willen we een glashelder financieel dossier, we willen ook dat er een worst case en best case scenario wordt opgesteld. Er moet vooraf bepaald worden waar de eventuele overschotten of verliezen naartoe gaan."

  "Met de overschotten en verliezen" bedoelt Dupont de meerwaarde die de KBVB zou kunnen overhouden aan de huur van het stadion. "We zullen het geld normaal gezien in nieuwe projecten investeren", repliceert De Keersmaecker.

  "Elke professionele club is tevreden dat er nieuwe en moderne stadions gebouwd worden", stelt de bondsvoorzitter. "Ze willen wel vermijden dat één club een concurrentieel voordeel krijgt dankzij de bond."

  "Het is de stad Brussel die zal beslissen wie het stadion bouwt. Wij zullen met die bouwheer een huurovereenkomst moeten afsluiten (voor de matchen van de Rode Duivels, red). Anderlecht zal hetzelfde moeten doen."

  "Ik ben toch optimistischer dan de 80% van Philippe Collin"

  In Het Laatste Nieuws liet Philippe Collin, de ondervoorzitter van de bond, zich ontvallen dat hij er "80% zeker van is dat het nationale stadion er komt".

  "Ik ben toch optimistischer", antwoordt François De Keersmaecker. "Het is echt de wil van de politiek om dat stadion te bouwen. Ik denk dat voor het eerst sinds de lang de neuzen in dezelfde richting wijzen. En Brussel als speelstad op het Europees kampioenschap is een extra argument."