• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse pers duwt Hiddink naar de uitgang

  Amper drie maanden na het WK lijkt het verhaal al voorbij voor Hiddink.

  Twee dagen na het debacle tegen IJsland is Nederland nog niet bekomen van de klap. De dagbladen pakken vernietigend uit tegen bondscoach Guus Hiddink. Ook in de talkshow De Wereld Draait Door was de twijfel rond Hiddink groot. "Hij kan de eer alleen nog aan zichzelf houden."

  Guus Hiddink was voor de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) de droomkandidaat om Louis van Gaal op te volgen na het WK, maar amper drie maanden later wordt de aanstelling door velen als een rampzalige keuze beschouwd. De 2-0-nederlaag tegen IJsland is in Nederland ingeslagen als een bom.

  De Nederlandse dagbladen pakken uit met vernietigende krantenkoppen. "Ons advies: Hiddink, stap op!", kopt het Algemeen Dagblad. "Een breuk lijkt onvermijdelijk." Ook de Telegraaf ziet geen toekomst meer in de bondscoach. "Verlos Hiddink uit zijn lijden."

  Maar volgens De Volkskrant is het EK-debacle nog niet het ergste. "Veel erger nog dan het gezichtsverlies dat Nederland door de beschamende nederlagen bij Tsjechië en IJsland wereldwijd lijdt, is de Russische roulette dat Guus Hiddink & co met de toekomst van het nationale elftal spelen", meldt de krant.

  "Het is zo goed als uitgesloten dat Nederland in de kwalificatiereeks een van de groepshoofden is, waardoor er in de poule met een topland moet worden afgerekend."

  In een peiling in het Algemeen Dagblad geven de oud-internationals Hiddink voorlopig nog het voordeel van de twijfel, "maar als hij deze aanpak blijft hanteren is hij niet langer de juiste man."

  Ook de spelers zien de toekomst somber in. “We moeten snel terugkomen, want de toekomst ziet er niet goed uit", stelt Arjen Robben. "We zijn geen topland meer, dat zeg ik al langer, maar het is Oranje-onwaardig wat er nu gebeurt."

  "Hiddink heeft de taak als bondscoach onderschat"

  Ook in De Wereld Draait Door stelt analist Johan Derksen dat Guus Hiddink niet de juiste man op de juiste plaats is. "Guus Hiddink kan de eer alleen nog aan zichzelf houden en stoppen. Hij heeft de taak als bondscoach onderschat."

  "Louis van Gaal heeft het precies goed gedaan op het WK door in te zien dat hij een heel slecht elftal had. Hij heeft toen heel verdedigend gespeeld en er een optimaal rendement uitgehaald. Louis heeft beter de kwaliteiten van het team ingeschat en Guus wil te veel aan zijn systeem vasthouden."