• home
 • video
 • pas verschenen

  Kompany: "Voel me vlak voor de aftrap een F1-rijder"

  "Je bent maar een goeie aanvoerder als de anderen je steunen."

  Vincent Kompany was de voorbije dagen aan de slag met de Rode Duivels, maar de aanvoerder van Manchester City had ook nog even tijd voor een openhartige babbel met de website FourFourTwo. Kompany praat uitgebreid over het verloop van een wedstrijddag.

  "De voorbereiding bij City en de nationale ploeg verschilt toch wel", laat Kompany optekenen. "Bij City willen enkele spelers muziek in de kleedkamer, bij de Duivels mag dat niet. Maar zelf benader ik een match steeds op dezelfde manier. Dat geeft me het gevoel dat ik elke wedstrijd op het zelfde niveau aanvat."

  Kompany is aanvoerder bij City en de nationale ploeg. "Iedereen heeft zijn eigen aanpak om een match voor te bereiden en daar kom ik niet tussen. Ik laat iedereen de eerste uren met rust. Maar ik wil er wel altijd zijn om advies te geven, al gebeurt dat meestal pas vlak voor de wedstrijd."

  Is Kompany dan het verlengstuk van de coach? "Ik hou niet zo van die uitdrukking. De aanvoerder speelt een rol, maar er zitten altijd ervaren spelers in een ploeg. Iedereen draagt zijn steentje bij, je kunt het niet alleen doen."

  "Je bent maar een goeie aanvoerder als je gesteund wordt door andere ervaren spelers. Dat geldt overigens ook voor een trainer. Hij heeft de aanvoerder en de ervaren jongens nodig om zijn visie door te drukken."

  Wat doet Kompany overigens in de laatste uren voor de aftrap? "Voor ik de kleedkamer binnenstap, probeer ik me te ontspannen en de match nog niet te spelen. Maar vlak voor de aftrap voel ik me als een F1-rijder: ik wil alle mogelijke scenario's kennen, net als mijn tegenstanders, met hun sterktes en zwaktes. Daar wil ik mijn voordeel uit halen."

  "We moesten auto's in Malta omhoog tillen"

  Een kleedkamer telt heel veel persoonlijkheden. Bij City had Kompany destijds af te rekenen met Mario Balotelli, een echte grappenmaker. Heeft hij bij België en in Manchester nog zulke opvallende maats?

  "Bij België heb je Romelu Lukaku en Adnan Januzaj. Er zijn altijd spelers met een sterke persoonlijkheid, die altijd iets te zeggen hebben. Bij City hebben we dan weer Joe Hart. Maar het is belangrijk om zulke mensen in je groep te hebben."

  Kompany haalt tot slot nog een anekdote vanonder het stof. "Met de nationale belofteploeg waren we in Malta op stage voor de Spelen van 2008. Na de training werd onze bus geblokkeerd door enkele wagens. We moesten uiteindelijk zelf van de bus stappen en de wagens verplaatsen: we hebben ze letterlijk omhoog getild en opzij gezet."