• home
 • video
 • pas verschenen

  "Scheuren verschijnen in het Oranje-bastion"

  Nederlands bondscoach Guus Hiddink krijgt de wind van voren.

  Nederlands bondscoach Guus Hiddink ligt zwaar onder vuur na een teleurstellende prestatie en 2-0-nederlaag bij IJsland. Oranje was amper herkenbaar en al het goede van het WK, waar het de halve finales haalde, lijkt wel in rook opgegaan. Dat stelt ook NOS-commentator Jeroen Grueter vast.

  Jeroen Grueter (kleine foto) gaf gisteren commentaar bij IJsland-Nederland en zag vanaf de eerste lijn hoe Oranje teleurstelde.

  "IJsland is wel al langer geen voetbaldwerg meer, het is bij de Europese middenmoot, zeg maar subtop, maar de nummer 3 op de FIFA-ranking moet daartegen toch een beter resultaat kunnen neerzetten. Maar Nederland moet vooral beter kunnen voetballen."

  "Er zijn nog enkele WK-gangers die het lastig hebben, denk maar aan Duitsland, maar bij Oranje is er meer aan de hand. Er is iets belangrijks veranderd aan de organisatie. Bondscoach Louis van Gaal, iemand die niets aan het toeval overliet, is vertrokken."

  "Met Hiddink kwam een coach met een veel lossere aanpak dan Van Gaal en langzaam maar zeker vragen we ons af of die aanpak wel de goeie is voor deze selectie. De resultaten spreken alvast niet in het voordeel van Hiddink."

  "Weer verdeeldheid bij Oranje"

  Grueter ziet geen elftal dat voor elkaar door het vuur gaat. "Oranje is veel minder een ploeg. We moeten terugdenken aan het mislukte EK in 2012. Toen was er een grote verdeeldheid binnen de selectie. Dat raakte ondergesneeuwd door de successen van Van Gaal. Maar nu zie je weer die scheuren in het bastion verschijnen."

  "De spelers lijken minder voor elkaar over te hebben. Er was het incident Huntelaar-Van Persie tegen Kazachstan en ook tegen IJsland had ik de indruk dat sommige spelers elkaar de bal niet graag toespeelden. En dat ze niet makkelijk het vuile werk voor elkaar opknapten."

  Exit Hiddink?

  Zit Hiddink dan al op de wip bij Nederland? "Er is de mogelijkheid dat hij de eer aan zichzelf houdt. Hij heeft ontzettend veel betekend voor het Nederlandse voetbal, maar de rek is er een beetje uit. Er wordt niet voor niets over een gedateerde aanpak gesproken."

  Hiddink kan zijn gezicht redden door op te stappen, maar er kunnen ook maatregelen vanuit de bond komen. De preses liet duidelijk verstaan dat wat nu gebeurt niet de bedoeling is. Voor het EK zijn er nog genoeg punten te verzamelen, maar dat het anders moet, is wel duidelijk."